Kante na tenko i debelo najslaje zvonije va Žminje


Kao što gračaška Vidova 15. lipnja obilježava početak ljeta i ljetnih svetkovina diljem središnje Istre, tako žminjska Bartulja na kraju kolovoza slavi završetak ljeta i ubiranje plodova jeseni. Upravo je stoga Bartulja najveći samanj u našem kraju. U Žminj na Bartulju uvijek stižu prve kaldirske kreke (šljive), iz drugih krajeva razno drugo voće, sir, češnjak i drugi plodovi zemlje koje su tijekom ljeta uzgojili marni poljodjelci. Dolaze ljudi na Bartulju da bi obnovili garderobu ili po povoljnijim cijenama kupili nešto što se ljetos nosilo. Neki će kupiti nov alat, neki žele prodati vola ili kozu, neki pak to žele kupiti, a neki dolaze samo da se zabave, sretnu znance i nešto pojedu i popiju. Svaki je razlog dobar za posjet Bartulji.

Bogat program ovogodišnje proslave blagdana apostola sv. Bartolomeja ili Bartula počeo je već u srijedu malonogometnim turnirom na kojem su se natjecale čak 32 ekipe iz cijele Istre. U četvrtak je u žminjskoj Kuli otvorena izložba "Žminjski kreativci", a potom je krenula tradicionalna biciklijada "Tour po Žminjštine". Održan je i humanitarni nogometni turnir "Robert Radetić" te Boćarski turnir u Vidulinima. U petak navečer goste Bartulje zabavljala je jedna od najsjajnijih zvijezda domaćeg estradnog neba Jelena Rozga.

Subota je počela na samljišću stočnim sajmom na kojem je održana smotra domaćih životinja: magaraca, kokoši, ovaca, volova, koza…, a ispred župne crkve sv. Mihovila održan je sajam domaćih proizvoda, rukotvorina i istarskih suvenira. U subotnje prijepodne s istog je mjesta krenula utrka "Žminj teče(ka)", a u isto vrijeme nedaleko samljišća počeo je turnir u pljočkanju na kojem se natjecalo 26 ekipa iz cijele Istre.

Da Bartulja ne prođe bez domaće besedi, kanti i plijesa pobrinuli su se Folklorno društvo Cere, polaznici Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana i njihovi gosti, nastupivši na trgu pred Općinom, nasuprot legendarne žminjske oštarije Poli Fumice. Nastup folkloraša bio je doista biser, možda čak i najsjajniji, u kruni brojnih događanja na ovogodišnjoj Bartulji. Mladi Žminjci i Cerani još su jednom pokazali da "ča", ali i kante na tenko i debelo najslaje zvonije va Žminje. Istinski su obogatili ovogodišnju, modernu Bartulju punu šarenih balona, štandova s uvoznom robom i popularnom glazbom koju su osim Rozge, izvodili Lucky band, Trio Emanon, Night Express band i zavodljive Učiteljice. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter