Kante krcate, još samo da zasmrde

Uobičajena slika u Careri
Uobičajena slika u Careri

Uređenjem apartmana i otvaranjem ugostiteljskih objekata kante za kućno smeće, više ne mogu progutati sve ono što se u njih stavlja (ili može staviti). Slike razbacanog smeća po ulici, otvoreni i razbacani kontejneri, mačke koje kruže ulicom, a galebovi nad glavama prolaznika, iz dana u dan i s višom temperaturom u zraku i u glavama, postaju uobičajene turističke razglednice Rovinja.

I dok komunalni redari četiri puta na dan odvoze smeće (ljeti je taj broj i udvostručen) čini se da je ipak, među građanima prevladao novi stil i moto ponašanja - baci što dalje od svog kućnog praga (da ne smrdi) i  vlastite kante za otpatke (da se ne pere). Problem je taj da se smeće unatoč novim stilovima, i dalje proizvodi. Pače, ima ga sve više.

Iz istog su razloga meta okupacije određeni kontejneri, koji i ma koliko god puta dnevno bili pražnjeni, već u slijedećih pet minuta bit će iznova prekrcani. Sada, još jedino valja pričekati da se temperatura podigne, pa da neugodan miris u potpunosti zagospodari ljetnom gradskom scenom.

Ipak, pred jednim se dnevnim prizorom ne mogu zatvoriti oči, a uskoro ni nos. Posljednjih tjedana i to iz dana u dan, odnosno iz noći u noć scena se odvija na glavnoj trgovačkoj Ulici Carera. Na sredini nje postavljeno je više kontejnera - najčešće razbacanih ili prepunih, pa bi se njihovo uslikavanje bez smeća ili barem sa zatvorenim poklopcem trebalo tempirati upravo sekundu iza odvoza. Sve ostalo je, kasno.

Ovaj problem  dobro je  poznat gradskoj čistoći. Uzalud. Jer nema toliko čistaća koji u svakom trenu, mogu odnijeti i očistiti ono što se na ulici može ostaviti - od kućnih pa do  ugostiteljskih jelovnika, od uljnih konzervi do kutija  pa sve do madraca, hladnjaka, kreveta ili štednjaka.

Ipak, ova je miomirisna priča jedna od onih sa sretnim krajem. Jer, kako doznajemo u komunalnom uvodi se i noćna šihta. Komunalni redari, kupit će i razvoziti smeće i danju i noću. Šteta je jedino u tome, što bonus na plaću i noćni rad neće dobiti od šporkulja i onih koji čuvaju svoje, a prljaju tuđe kante i okoliš. Stoga je i valjano pitanje, ali za neko drugo vrijeme i prigodu ono -  koliko su gradski redari naplatili globi (i jesu li) za nepropisno i nekontrolirano odlaganje otpada?! (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter