Kantaruti: Cikoturizam je zanemareni potencijal unutrašnje Istre


- Na području Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) do sada su, u cilju razvoja cikloturizma obilježene i numerirane dvije bike staze. To su "Staza vodopada" koja nosi broj 614, srednje zahtjevna staza, dužine 39 kilometara i lagana staza "Od lokve do lokve" pod brojem 615, dužine 26 kilometara. Oznake su usklađene s postojećim Istra bike dizajnom, dakle zeleni uzorak s brojem za lagane staze i žuti valoviti uzorak za srednje zahtjevne staze, kaže Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre

Za stazu "Od lokve do lokve" (Tinjan – Milotići – Šurani – Duhići – Jurasi – Kvešti – Pajići – Starići – Žužići – Banki – Bašići - Srbinjak – Červari – Vitasi – Hlistići - Tinjan) izrađena je ukupno 51 oznaka i postavljeno 49 stupova s oznakama, dok su dvije oznake montirane na već postojeće stupove. Za stazu "Stazom vodopada" (Pazin - Pazinska jama - Beram - Kirci - Čipri - Ladavci - Čerišnjevica - Grdoselo - Kršikla - Frki - Grimalda - Pagubice - Cerovlje – Zarečki krov – Pazin) izrađeno je ukupno 29 oznaka, postavljeno je 25 stupova s oznakama, a četiri su oznake montirane na već postojeće stupove, kaže Kantaruti. 

Nabavljene profesionalne fotografije destinacija 

Trošak obilježavanja staze "Od lokve do lokve" je 15.143 kuna, a Staze vodopada 8.556 kuna, od čega je 15 tisuća kuna osigurala Hrvatska turistička zajednica. Ostatak sredstava osigurali su Grad Pazin i općine Cerovlje i Tinjan čijim područjima vode staze.    

U suradnji s turističkim zajednicama Motovuna, Žminja, Buzeta, Svetvinčenta, a uz financijsku podršku županijskog Odjela za turizam, tiskane su dvije bike karte prozvane "Istra outdoor – Istra bike" za područje središnje Istre. To su ujedno i prve tiskane bike karte za područje Pazinštine, odnosno područje TZSI izrađene po Istra bike standardima, a za njih je izdvojeno 4.100 kuna. "Staza vodopada" prolazi područjem grada Pazina i općine Cerovlje, a vodi brdovitim krajolikom središnje, kanjonom Butonige uz slapove, odnosno, sve poznatije vodopade na Pazinčici po kojima je i dobila naziv.

- Turistička zajednica središnje Istre je početkom godine raspisala Javni poziv za potpore manifestacijama u 2017. godini, a financijska sredstva u ukupnom iznosu od 85.000 kuna podijeljena svim prijaviteljima sportskih događanja. Osam manifestacija, od ukupno 35 financiranih, dobilo je pod 9.600 kuna. Sredstva su dobila i dvije biciklističke manifestacije, a to su utrka "Istarsko proljeće", kojoj je dodijeljeno tisuću kuna i utrka "Pazinčica clearwater revival" kojoj je dodijeljeno 1.500 kuna, kaže Kantaruti.

Ona smatra kako je bike turizam jedan od značajnijih potencijala za razvoj turizma u središnjoj Istri koji do sada nije uživao pozornost kakvu zaslužuje. Upravo zato, kako bi se bolje propagirao ovaj vid turizma TZSI je, nakon dugo godina, pribavila profesionalne fotografije destinacija i aktivnosti od kojih se dio odnose na bike ponudu. Kantaruti dodaje kako je tvrtka IRTA objavila jednu kartu cestovnih staza Istre na kojoj se nalaze tri staze koje imaju polaznu točku u Pazinu, a to su karte Pazin istok, Pazin jug, Pazin zapad, te staze Motovun jug i Motovun istok koje prolaze i područjem Grada Pazina. Za trošak tiska 750 komada karata TZSI je izdvojila 1.959 kuna. Unatoč tomu treba ustrajati širenju biciklističke ponude jer za sada su na području Pazina u program Istra Bike&bed uključena svega tri smještajna objekta. 

Svaka će općina dobiti jednu stazu 

- TZSI redovito obavještava svoje članove o natječajima vezanim za razvoj bike ponude, kaže Kantaruti, ističući dobru suradnju s mnogima koji se bave bike turizmom i drugim aktivnostima vezanim uz biciklizam i boravak u prirodi. U tom je nastojanju podržan projekt Grada Pazina, prijavljen Ministarstvu turizma, za nabavu i postavljanje Bike pointa, odnosno E-bike share sustava u gradu kao i promocija rent a bike sustava te e-bike punktova u Cerovlju, Gračišću i Tinjanu.

- Svjesni smo velikog potencijala bike turizma na našem području i smatramo kako smo u odnosu na prijašnje stanje, napravili novi korak u pravcu razvoja sve traženijeg outdoor turizma, a u svakom smo slučaju spremni podržati kvalitetne inicijative i projekte iz tog segmenta. U nastavku aktivnosti ubuduće planiramo označiti barem jednu bike staze za svaku općinu u našem sastavu, zaključuje Kantaruti. (Mirjan RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter