Kantalo se na tanko i debelo, svirao mih i sopele, plesao balun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove se subote u sklopu pučke fešte Lovrečeve, a kojom se slavi istoimeni svetac zaštitnik mjesta, održala 52. Smotra narodne glazbe i plesa središnje, zapadne i sjeverne Istre.

Smotra je započela tradicionalnim mimohodom na kojoj je ove godine bilo čak 200-tinjak sudionika, i to od općinske zgrade do "Velikih vrati" na Placi, gdje su u 31 točki programa nastupili sudionici KUD-ova, vokalnih skupina te samostalni izvođači. Kako je rečeno na samome početku, cilj ove manifestacije je očuvanje istarske tradicije kroz istarski kanat, melos i ples, jer je potrebno je osigurati da mladi naraštaji "ne zabe" i nastave njegovati istarsku kantu, besidu i običaje. Mnogobrojna prisutna publika naprosto je uživala, te tom prigodom mogla čuti fenomenalne kante na tanko i debelo, kako se sviri na mihu, na velikim i malim sopelama, šurlama. Na velikoj bini plesao se i balun, mazurka, stara polka, a osim na hrvatskom jeziku i istarskom čakavskom dijalektu pjevalo se i na talijanskom jeziku. Sav program bio je popraćen i od strane stručnog tročlanog žirija kojeg su sačinjavali Josip Pino Knapić, te Nevia Kožljan i Ivona Orlić, a najboljima kasnije i uručivali nagrade i plakete za sudjelovanje. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i njena Upravna odjela za kulturu, te dakako domaćina Općine Sveti Lovreč i Saveza folklornih društava Istarske županije.

U nastavku večeri su osim tog nastupa mnogobrojni posjetitelji imali priliku razgledati i izložbu fotografija "PhotoCity 2017" u organizaciji Kluba amaterske fotografije iz Svetog Lovreča. Svega par koraka dalje ispred crkve Sv. Martina, održao se peti put po redu Beerfest, no koji nažalost ove godine i nije imao neku bogatu ponudu. Svoje su proizvode predstavile svega dvije pivovare, buzetski Favorit i bujski San Servolo, koji su u svojoj ponudi, treba ipak naglasiti, imali i ponešto flaširanih proizvoda drugih proizvođača piva. Za kraj ovogodišnjega slavlja, točno u ponoć, održan je i koncert grupe Divlje jagode i Mauro Staraj & La Banda. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter