Kantaduri, va Hum! - drugi susret klapa po starinski

Kantaduri ispunili najmanji grad na svijetu
Kantaduri ispunili najmanji grad na svijetu

U najmanjem gradu na svijetu kao da je vrijeme stalo. Zvuci tradicijskih napjeva odzvanjali su humskim ulicama baš kao nekada kada su njima prolazili drevni glagoljaši. Zbog prijetećih oblaka izostala je prošlogodišnja pozornica, stari istarski voz, pa su sudionici drugog susreta klapa po starinski pod nazivom "Kantaduri, va Hum!", zapjevali iz natkrivene gradske lože.

Nebo se ipak smilovalo, kiša nije pala tako da su subotnji nastup klapskih družina Istre i Kvarnera posjetitelji mogli pratiti uz svjetlost feralića, udobno smješteni na balama sijena.

U gradić u kojem danas žive svega 24 žitelja mnogi su došli pogledati i poslušati klape u tradicionalnom ambijentu bez tehnoloških pomagala. Uz domaćina Mušku klapu Boškarin iz Huma, kojoj je u organizaciji susreta pomogla Udruga Hum, sudjelovale su ženske klape Kaštelanke, Volosko, Roč i ženska vokalna skupina Vetta iz Vrha te muške klape Mirakul iz Veprinca, Castrum Veneris iz Kaštela i Marušići iz Marušići, a klapski susret završio je nastupom Sovinjskih gunjaca.

Za razliku od uobičajenih klapskih smotri, klape u Humu nisu izvodile dalmatinske klapske napjeve, već su uglavnom predstavile svaka svoj kraj izborom pjesama koje su i njihovi stariji pjevali, zatim napjevima s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, ali i tradicionalnim nošnjama svojih nonića te dijalektom svoga kraja.

Tome su pripomogli i glumci Buzetskog pučkog teatra jer klape su najavljivali malim dijalektalnim glumačkim bravurama. Glumačka družina koja doprinosi očuvanju, ali i promociji jezične šarolikosti istarskog sjevera, čak je i zapjevala sve u cilju - da se ne zatare starinsko kantanje.

Kantadurima je dobrodošlicu zaželio i mladi humski župan David Brnobić. Iako mu je jednogodišnji mandat na izmaku, nije bio žalostan već je sve pozvao da iduće subote dođu u Hum na izbor novog župana na leto dan, kojeg će Homjani i grašćaki, izabrati po prastarom hrvatskom običaju uz pomoć Boga i raboša. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter