Kantaduri, va Hum!

Klapa Boškarin
Klapa Boškarin

Uz svjetlost feralića, proteklog je petka u najmanjem gradu na svijetu nastupilo pet klapskih družina Istre i Kvarnera koliko ih se odazvalo prvom susretu klapa u Humu "Kantaduri, va Hum".

Uz sjeverni zid crkve Marijina Uznesenja, na starom istarskom vozu koji je poslužio kao pozornica, klape su zapjevale po starinski, a posjetitelji su ih slušali udobno smješteni na balama sijena. Ženske klape Kaštelanke, Volosko i Roč te muške Mirakul i Boškarin, nastupile su bez ikakvih tehnoloških pomagala, kao nekada u nekim davno prohujalim vremenima kada bi se ljudi dobre volje spontano okupili i zapjevali iz srca. Zasvirali su i Sovinjski gunjci.

Klapsko druženje u Humu uspomena je na Ljubomira Mulca, a prvi susret, sa željom da postane tradicija, organizirali su Klapa Boškarin i Udruga Hum uz podršku Grada Buzeta i Turističke zajednice.

- Htjeli smo vratiti stari, autohtoni štih okupljanju pjevača. Sve klape moraju predstaviti svoj kraj, obući se u tradicionalne nošnje, pjevati pjesme koje su i njihovi stariji pjevali te pričati na dijalektu svoga kraja, rekao je Dean Prodan iz Klape Boškarin.

Klapskim susretom započeo je novi dvodnevni sadržaj nazvan "igreHuma". Posjetitelji su nakon prošlosti zakoračili u budućnost, promatrali zvjezdano nebo teleskopom i pogledali projekciju astrofotografija slikanih iz Huma. Nikola Biliškov održao je predavanje "Upoznavanje sa zvjezdanim nebom", među ostalim o perzeidima, ili u narodu nazvanim suzama sv. Lovre, dok je Dinko Brautović govorio o Marsu.

Pola sata nakon pola noći započeo je Funky hour XDJ ZeeTso - plesna glazba iz analognih instrumenata. Subotnja noć je rezervirana za predavanje Korada Korlevića i Rock hour.

- IgreHuma zamišljene su na način da se poigramo maštom i promoviramo znanost kao igru mašte. Nas nekoliko entuzijasta iz Huma volimo znanost, bavimo se njome i došli smo na ideju zašto se ne bi zabavili, a da pri tome nešto i naučimo, rekao nam je jedan od inicijatora ovog programa, Marin Krota iz Erkovčići. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter