Kantaduri, svirci i plesarini na kupu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragocjena škrinja tradicijske kulturne baštine otvorena je na novigradskom Velikom trgu, gdje je na 44. središnjoj smotri narodne glazbe i plesa Istre 230 kantaduri, svirci i plesarini pokazalo što zna i voli. Srdacnim ih je aplauzima pozdravila mnogobrojna publika, koja je uživala, prisjecala se i otkrivala plesne korake, detalje nošnji, sopelica, roženica, duplica, šurla, cindre, miha, violine i bajsa, kanat koji okuplja generacije.

Uz zvukove mantinjade, zastavu smotre podignuo je Citanovež Anton Tone Šverko, koji je zajedno s još dva rodena Cica, Josipom Bepom Žmakom i Zorkom Ziraldom, zabugario «Oj, javore, moj zeleni bore». Odlicnu završnicu priuštili su gunjci Trio Šaltin - Rufo Šepic, Vladimir Marušic i Pino Pucer s Gornje Bujštine, izvodeci veselu staru mazurku, i plesarini folklornog društva Pazin.

Izmedu njih je nastupio niz izvodaca koji su takoder izabrani na lokalnim smotrama. Prvi svirac medu njima, Alfo Konovic iz Juriceva Kala na Barbanštini, ujedno je i graditelj instrumenata pa je njegov «buket istarskih puckih glazbala» ukrasio pozornicu. Svirali su i mladi Puljani Danijel i Diego Vitasovic, barba Jakov Miletic Grgic, ?ino Bucic Barilic i Lino Miletic, Dino Batelic, Masimo Knapic i Mateo Kokot, svi s Labinšcine, šjor Josip Bepi Miletic iz Paradiža i Rado Cvetko Doricic iz Žejane.

Starinsku polku promenu pokazao je pulski KUD Uljanik, istarski balon KUD «Ivan Fonovic Zlatela» iz Kršana, ballo di kušin Lovrecani okupljeni u KUD-u «Matko Laginja», staru polku, koju svaki plesac pleše s dvije plesacice, KUD «Stjepan Žiža» iz Rovinjskog Sela. Niz je nastavljen medulinskim balunom društva kulturno-umjetnickog stvaralaštva Mendula, labinskim tancem RKUD-a Rudar iz Raše, starinskom poljkom KUD-a Cere, balunom tinjanskog FD-a Kumpanija Kosirici te barbanskim balonom tamošnjeg KUD-a. Folklorna grupa Zajednice Talijana iz Galižane, ciji su clanovi odjeveni u specificne gradanske nošnje, demonstrirala je, osim plesa la forlana, svirku na instrumentima pive i simbolo (def), te diskantno dvoglasje u napjevima «a la longa» i «a la pera».

Trgom je odjekivao kanat na tanko i debelo Prikodražana, danas žitelja Pule, Tone, Nele i Rozane Cerin, te mladih Klaudije Jelenic i Eve Peršic iz Kršana. Pjesmu su poveli i Dean Kliman i Anton Fabac, u pratnji male roženice Mauricija Mirkovica, zatim složna obitelj – ?ordano Sirotic iz Rajki s kcerkama Dijanom Banko i Dorijanom Legovic, supružnici Marija i Miolan Krancic iz Žminja, Paola i Franko Kos iz Kapelice s Brunom Matoševicem Balotom iz Ružici te tri generacije jedne familije – Puležanka Ana Lanca s kcerkom Tamarom i unucima Jasnom i Tonijem Stancicem. Grupni kanat izveli su Barbanci Josip Trošt, Nevia Kožljan, Josip Mauric i Vlado Kožljan, cicko bugarenje ženska vokalna skupina Lanišce, a tarankanje Žminjci Mario Butkovic i Miho Orlic s Petrom Orlicem na roženici.

Manifestacija, koju su organizirali Odbor Smotre narodne glazbe i plesa Istre i lokalna Turisticka zajednica, koja je ujedno i pokrovitelj, uz Ministarstvo kulture, Županiju i Grad Novigrad, zapocela je promenadom ulicama grada. Program su vodili Mirjana Pavletic i Vladimir Pernic. Zastava smotre dizat ce se sljedeci put u Pazinu.


Podijeli: Facebook Twiter