Kantaduri rivali iz sakega kantunića Istre

Ni jednosmjeran promet nije spriječio ljetne gužve na rivi (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Ni jednosmjeran promet nije spriječio ljetne gužve na rivi (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Na 21. susretu istarskih kantadura "Zakantajmo istrijanske kante" koji je u subotu održan ispred crkve sv. Petra u Okovima u Baratu pokraj Kanfanara nastupilo je više od 30 pučkih pjevača koji su brojnoj publici prikazali svu ljepotu i posebnost "pjevanja na tanko i debelo". Jedina je to manifestacija koja okuplja sve istarske narodne pjevače "na tanko i debelo" s ciljem očuvanja i njegovanja istarskog tradicijskog pjevanja koje je u okviru istarskog folklora područje s najmanje aktivnih izvođača.

Sjećanje na Anu Matas

- Zaš nan je kanta toliko draga? Jer nas torniva korijenima, u vrimena naših didi kad se uz kantu veselilo i tugovalo, kanta je kumpanjivala sako delo, kad se točilo, želo, žbuljalo, kosilo, a večeras će nas kuntentati naši kantaduri ki su rivali iz sakega kantunića naše Istre, kazao je uvodno voditelj manifestacije Davor Ban koji se prisjetio mještanke i kantadurke Ane Matas koja ih je u svibnju napustila, a svojim je umijećem pjevanja istarskih kanti ostavila bogat trag.

Nakon nastupa mlađe sekcije KUD-a "Dvigrad" koji su otplesali balun i šetepaši, susret su otvorili Noel Šuran i Kristijan Vicel s pjesmom "Tamo mi doli", uslijedio je kantadurski par Rafe Glavaš i Paula Kos s pjesmom "Golube moj beli", pa Milena Bile i Anton Rojnić s pjesmom "Vrati mi prsten" i još mnogi drugi uključujući vokalnu skupinu KUD-a Žejanski zvončari iz Žejana koji su u Dragu donijeli dašak Ćićarije.

- Svaka zajednica bez njegovanja vlastite tradicije gubi svoj identitet. Danas je kanat najugroženiji dio narodne baštine Istre i ova manifestacija ima značajnu ulogu u njegovu očuvanju. Prije svega, dugujemo to precima koji su u svakom dijelu Istre čuvali kanat, prenosili ga s koljena na koljeno, ali dugujemo i mlađim generacijama da im prenesemo našu tradiciju, običaje, folklor, kazao je kanfanarski načelnik Sandro Jurman obećavši da će Općina i nadalje pratiti napore za očuvanjem baštine.

Zaštićeno kulturno dobro

Pjevanje "na tanko i debelo", odnosno dvoglasje tijesnih intervala zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-ovoj listi nematerijalne svjetske baštine, što dovoljno govori o vrijednosti ovog dijela istarske narodne baštine. Susret u Baratu organizirali su Općina Kanfanar i Daniele Pernić čiji je otac, priznati etnomuzikolog Renato Pernić 1996. godine inicirao pokretanje manifestacije s ciljem osvješćivanja javnosti o ugroženosti ovog segmenta istarske tradicije i poticaja na očuvanje. Program je vodio Davor Ban, zaljubljenik u istarsku narodnu baštinu i jedan od inicijatora da Barat preuzme domaćinstvo ove manifestacije. Nakon programa uslijedio je tradicionalni domjenak i nastavak pjesme i plesa do dugo u noć. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter