Kanfanaru kopija Torinskog platna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj je katedrali u petak izložena kopija Svetog platna koje je poznato i kao Torinsko platno ili Sindona. Ono ce u subotu biti izloženo u poreckoj Eufrazijevoj bazilici, a potom ce u nedjelju u 10.30 sati biti dano u trajno nasljede kanfanarskoj crkvi.

U 11 sati zapocet ce sveta misa, dok ce se u 18 sati održati predavanje i druženje s povjerenikom Vatikana za Sveto platno Giuseppeom Ghilbertijem, koji je i u petak govorio u Puli.

Platno je dar udruge AMCOR (Amici delle Chiese d'Oriente), osnovane nakon što je u Torinu 2000. izloženo Sveto platno.

Jedan od ciljeva AMCOR-a je kopiju platna u realnoj dimenziji pokloniti svim Crkvama u istocnoj i jugoistocnoj Europi od Slovacke i Litve preko Rumunjske do Ukrajine, pa tako i Hrvatskoj, tocnije Poreckoj i pulskoj biskupiji.

Kako je u petak u katedrali kazao mons. Ghiberti, Sveto platno kultni je predmet za koji u Katolickoj crkvi mnogi vjeruju da je omatao Kristovo tijelo od polaganja u grob do uskrsnuca.

Na njemu se razaznaju obrisi covjeka, bradata, s tragovima rana na rukama, nogama i prsima, koji bi odgovarali Kristovim ranama od prikivanja na križ.

Ghiberti je strucno objašnjavao osobine toga platna, a Grazia Del Treppo iz udruge AMCOR izrazila je veliko zadovoljstvo što je kopija stigla i do Istre. Održana je zatim misa na kojoj je sudjelovao i zbor Kulturno-umjetnickog društva "Lino Mariani".


Podijeli: Facebook Twiter