Kanfanarski vitezovi inovacije

Mladi kanfanarski inovatori na natjecanju uz 120. obljetnicu Teslina rođenja 1976. u Gospiću
Mladi kanfanarski inovatori na natjecanju uz 120. obljetnicu Teslina rođenja 1976. u Gospiću

Marčelo Marić, i danas predsjednik Kluba inovatora Kanfanar - Rovinj, iskazao se već kao učenik, dobivši 1955. godine prvu nagradu na natjecanju tehničke kulture za samogradnju elektromotora. Kao mladi nastavnik tehničke kulture i fizike započeo je rad u Osnovnoj školi Petra Studenca s 220 učenika u maloj učionici - praktikumu s nekoliko turpija i pila, starim škripcem i posuđenom bušilicom.

Zahvaljujući entuzijazmu i podršci tadašnjeg Zavoda za školstvo, kanfanarska škola je iz godine u godinu obnavljala opremu, a 1971. je sagrađen novi praktikum za tehnički odgoj i fiziku, opremljen najsuvremenijom nastavnom tehnologijom. Kao najmodernijeg Zavod ga je 1973. imenovao nastavnim centrom za te predmete u Jugoslaviji. U njemu su do 1989. priređivani gotovo svi republički seminari iz elektronike i mnogi drugi oblici edukacije učitelja tehničke kulture.

U tom je centru 1972. osnovan prvi Klub mladih tehničara ABC tehnike s tri sekcije - elektrotehničkom, radioamaterskom i radiokonstruktorskom. Ovdje su 1974., prvi u Hrvatskoj, razvili tiskane pločice za vježbe iz elektronike, a 1981. je počela s radom Mala akademija Leonardo za darovite učenike.

Sa svojim učenicima Marić je sudjelovao na svim smotrama i natjecanjima mladih tehničara u zemlji i inozemstvu, gdje su redovito postizani najbolji rezultati.

U klubu su odgojene generacije današnjih inženjera tehničkih struka i inovatora, koji su se kasnije afirmirali. Marčelo Marić tako godinama surađuje sa svojim nekadašnjim učenikom Zoranom Černjom, koji se bavi elektronikom, informatikom, telekomunikacijama, hardverom i softverom.

Ideja im ne manjka, a i danas najveći su im problem veliki troškovi za izradu prototipova. U zaštiti patenata pomaže im županijski Savez inovatora, u koji su uz njih udruženi i kolege iz pulskog kluba. Najteže je ipak naći zainteresiranog proizvođača i marketinški obraditi tržište radi plasmana, zbog čega se u Hrvatskoj, u kojoj je zapostavljen tehnološki razvoj na račun uvoza i trgovine, na kraju iskoristi tek manji broj patenata.

Najveća inovacija koja je prošlih godina prerasla u proizvod, koji se prodaje ne samo u zemlji, već i inozemstvu, stroj je za višerednu izradu ćevapčića, pljeskavica i keksa Klaudija Šturmana iz Rovinjskog Sela. Nekadašnji je automehaničar i vozač ideju za svoj stroj dobio nakon što je svakodnevno u obiteljskoj trgovini izrađivao ćevapčiće i pljeskavice. Osmislio je stroj, koji je sa suradnicima pet godina usavršavao, patentirao i plasirao na tržište.

Mnogi od kanfanarskih i rovinjskih inovatora tražeći investitore i dalje čekaju priliku za izlazak na tržište. (Piše Aldo POKRAJAC)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS TISKANOG IZDANJA.


Podijeli: Facebook Twiter