Kanfanarac pokrenuo tražilicu Sportoos.net

Naslovnica Sportoos.neta
Naslovnica Sportoos.neta

Prije pet godina sa Stjepanom Marićem pričali smo o web-stranici eFans koja okuplja zaljubljenike u sport, nešto poput društvene mreže za sportske fanove. U međuvremenu je ovaj mladi Kanfanarac, koji se zasad skrasio u Barceloni, pokrenuo novu stranicu, i to tražilicu za ljubitelje sporta - Spoortoos.net.

Tražilica je još u beti, odnosno u probnoj verziji, no može se koristiti i već je izazvala prilično veliki interes ljubitelja sporta. Marić veli da su se u samo tjedan dana nakon što su je lansirali članci o njoj pojavili na više od 600 news portala samo u SAD-u.

Marić je završio pulsku Gimnaziju, a studirao je u Los Angelesu na UCLA-i te na Barcelona Business School.

- Nameće se pitanje zašto Google, pa i ostale tražilice nisu dovoljno dobre? Zašto ste pokrenuli posebnu sportsku tražilicu?

- Prvo treba spomenuti da ipak nisu svi na Googleu danas, makar svi misle da jesu. Google ima 66 posto tržišta, što znači da mjesta za nas i ostale sigurno ima. A najveći problem Googlea i ostalih poznatih tražilica kao što su Yahoo i Bing je taj da su postali prenatrpani svime, preglomazni su pa sam u tome vidio našu šansu. U Sportoosu su indeksirane samo web-stranice vezane uz sport. Primjer kojim se uvijek služim je David Beckham. Kada njega tražite na Googleu, izađe vam više njegovih web-stranica i slika kao manekena ili Victorijinog supruga nego kao nogometaša. Kod nas toga nema, u Sportoosu ćete dobiti samo web-stranice povezane uz sport, i to je vjerojatno naša najveća prednost.

- Što se može pronaći putem Sportoos.neta, odnosno što bi ljubitelje sporta trebalo motivirati da posjete upravo vašu stranicu?

- Uz to što sam upravo spomenuo, naša ipak najveća razlika je to što smo povezani s društvenim mrežama - Facebookom, Twitterom i eFansom. Znači, uz pomoć tražilice možete se spojiti praktički sa svim sportašima i momčadima u svijetu.

- Što je, osim dobre ideje, potrebno da se pokrenu stranice kao što su eFans ili Sportoos? Koliko ljudi radi na tome, koliko treba novca i vremena dok se sve ne realizira?

- Novac, danas je sve novac - jako žalosno, ali istinito. Može biti ideja najbolja na svijetu, ali danas bez investitora jednostavno ne možete opstati. Pokrenuti nešto kao Sportoos je ipak malo teže, mi to možemo jer imamo bazu podataka iz eFansa, inače bi bilo nemoguće. No, recimo za web-stranicu kao eFans potrebno je sigurno godinu dana rada da izgleda donekle dobro, i investicija od 50 tisuća eura. (razgovarao M. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter