Kanfanar: Performans na istrijanski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad se na predstavljanju knjige, izložbe fotografija, CD-a i videouratka okupe osebujni umjetnici, autori, pisci i pjevaci, onda vecer ne može biti drugo doli originalna, nadahnuta, puna humora i neuobicajenog protokola - pravi performans na istrijanski nacin. Upravo je tako bilo sinoc u kanfanarskom Domu mladih, gdje je gostovala umjetnicka skupina Šikuti Machine.

Uprilicen je multimedijalni program "Šikuti makine on the roud", što je ukljucivalo predstavljanje knjige Darka Pekice "Postelja za cetiri", u režiji Drage Orlica, potom performans Francija Blaškovica pod nazivom "Hommage Darku Pekici i Savicenti in the Morning", prikazivanje videouratka "Vogrda" te izložbu fotografija Andija Bancica "Pekine krave u krupnom kadru".

"Postelja za cetiri" peta je knjiga Darka Pekice, a rijec je o dijelu prica, kolumni "Savicenta in the Morning" koje su u Glasu Istre izlazile od 2006. do 2010. godine. Drago Orlic napomenuo je da je rijec o posebnom "seljackom stvaralaštvu" te da "posteljom za cetiri" zapravo simbolicno želi na jednom mjestu okupiti cijelu obitelj.

- Poli nas ima postelja za peršonu i po, bracni krevet ili za jenu osobu, a ovo je specijalna za cetiri, na kojoj ce biti cila fameja, pojasnio je Orlic.

Pekica, po njegovim rijecima, piše prava mala cuda, mirakule u štoricama koje bi mogle biti i roman, jer su glavni likovi uvijek isti.

- O malim stvarima se delaju velike knjige, rekao je Orlic, posebno skrenuvši pažnju na babu Terežu, 93-godišnju Pekicinu baku koja, kako kaže, nosi cijelu dramaturgiju.

Franci - u zadnje vrijeme i Franjo - Blaškovic dio je Pekicinih štorica uglazbio, a u svom je inspirativnom predstavljanju pokazao da su ga stihovi oduševili i usporedio price iz Savicente s poznatom serijom "Život na sjeveru".

- Inkredibile, nika emocija druge vrste ki ne spada u šoubiznis, rekao je Franci naglasivši da Pekicini stihovi ne dozvoljavaju da se išta izmijeni, jer je rijec o originalnom životnom štivu.

- To ca piše Pekica to je živo, a posebno mi se svidaju krave, koje su tu kao komunikacijske osobe, krave koje nisu krave - one su ništo priko mire, ca nima peze, rekao je Franci. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter