Kanfanar od 1811. do 1825 - demografska kretanja i svakodnevica u životu jedne župe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoć je u punoj kanfanarskoj galeriji Malenica predstavljena knjiga Marka Jelenića "Kanfanar 1811.-1825. Demografska kretanja i svakodnevica u životu jedne župe", koja je objavljena u izdanju Udruge Dvegrajci. Tom su prilikom o knjizi govorili recenzent dr. Slaven Bertoša, mr. Jakov Jelinčić te autor prof. Marko Jelenić.

Riječ je o knjizi koja predstavlja jedan potpuno novi  doprinos u poznavanju kanafanarske prošlosti, budući da  je do danas razdoblje koje Marko Jelenić obrađuje poglavito unutar znanstvene zajednice bilo slabo istraženo i većim dijelom nepoznato.

Prema riječima dr. Slavena Bertoše knjiga namijenjena znanstvenoj javnosti, ali  širem čitateljstvu obrađuje razdoblje koje dijeli 1811. i 1825. odnosno godine prijelaza Istre iz francuskih u habsburške ruke.

- U kratkim crtama knjiga daje pregled razvoja kanfanarskog područja, ali govori i o dosadašnjoj historiografskoj produkciji o ovome kraju. Unutar nje svoje mjesto našla su poglavlja o crkvenoj povijesti, osnutku škole, franciskanskom katastru, bilježničkim spisima, toponimiji, popisu stanovništva, a u drugom dijelu i demografska kretanja, rekao je dr. Slaven Bertoša, dok je mr. Jakov Jelinčić naglasio važnost rada na arhivskim vrelima i njihovu brojnost, te napomenuo da je autor u tom poslu pokazao veliku zrelost.

Sam autor Marko Jelenić, govorio je o metodologiji istraživanja i pisanja istaknuvši da se radi o minucioznoj rekonstrukciji mnogih segmenta svakodnevnog života na području Kanfanarštine.

- Razdoblje je to kada su značajnije oscilacije klimatskih prilika utjecale na urod, koji je bio puno slabiji nego uobičajeno. Agrarna kriza uzrokovana klimatskim neprilikama uvjetovala je tako krizu mortaliteta većih razmjera tijekom 1817., pa ponovno 1824. godine, rekao je između ostalog Jelenić, koji je iskoristio prigodu i da se svima koji su pomogli u realizaciji knjige zahvali, poglavito Davidu Medenu koji je izradio naslovnicu i Općini Kanfanar čijim je sredstvima knjiga tiskana. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter