Kanfanar: Najstabilniji prihodi od kamenoloma

Najstabilniji prihodi od kamenoloma (A. POKRAJAC)
Najstabilniji prihodi od kamenoloma (A. POKRAJAC)

Prema izvješću, kojeg su vijećnici jednoglasno prihvatili, u prvom dijelu godine Općina je ostvarila 3,5 milijuna prihoda, 36 posto godišnjeg proračuna od 11,8 milijuna kuna.

Najbolje su se ostvarivali prihodi od eksploatacije mineralnih sirovina u kanfanarskim kamenolomima, poreza na dohodak i imovinu, prireza, komunalnog doprinosa i naknada.

Budući da je u istom razdoblju prošle godine ostvareno 2,9 milijuna kuna prihoda, a proračun je sezonskog karaktera, načelnik Sandro Jurman je i pored krize izrazio zadovoljstvo dinamikom punjenja, koja pokazuje da će se do kraja ostvariti planirani iznosi. Očekuju se i donacije za obnovu Dvigrada, izgradnju kanalizacije te prihodi od prodaje nekretnina.

Kad je riječ o rashodima utrošeno je četiri milijuna kuna, 34 posto proračuna. Od najveće stavke komunalne izgradnje u iznosu od 3,1 milijuna kuna utrošeno je 485 tisuća kuna, najviše ne proširenje groblja Kanfanar.

Tom će se pridodati 650 tisuće kuna za upravo dovršeno asfaltiranje cesta, a kasnije i 1,8 milijuna kuna za nastavak izgradnje kanalizacije. Budući da je 1,8 milijuna kuna prenijeto iz prethodne godine, 1,7 milijuna oročeno za investicije, a 203 tisuća rezervirano za izvlaštenje zemljišta groblja Brajkovići, višak prihoda je 1,4 milijuna kuna.

Vijećnik Silvano Iva (HSLS) je izrazio zadovoljstvo uravnoteženim proračunom i preporučio da se vodi računa o predstojećim investicijama. Mario Sošić (HDZ) je, uz zahvalu poreznim obveznicima, zatražio da se vijećnici na vrijeme izvijeste ako proračun dođe u poteškoće.

Načelnik Jurman je zaključio da je općina likvidna, predviđanja ukazuju na ostvarenje proračuna, a investicije će se izvoditi prema dinamici njegova punjenja. Izvijestio je i da je ostvaren dodatni prihod od sto tisuća kuna od najma javih površina na Jakovlju, te da se prihodi od eksploatacije mineralnih sirovima i dalje ostvaruju predvođenom dinamikom. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter