Kanfanar na starim razglednicama u galeriji Malenica

Marko Jelenić, Anton Meden i Sandro Jurman (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Marko Jelenić, Anton Meden i Sandro Jurman (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U kanfanarskoj galeriji Malenica sinoć je, u nazočnosti brojnih mještana otvorena izložba fotografija pod nazivom "Kanfanar na starim razglednicama". Izložba obuhvaća dvadeset i dvije fotografije datirane s početaka prošlog stoljeća, vizualni su i autentični vremeplov kroz povijest mjesta.

Kako je na otvorenju istaknuo Marko Jelenić, predsjednik kanfanarskog Vijeća, od ideje do realizacije prošle su dvije godine. U tom je roku, trebalo pronaći arhivsku građu, tehnički je obraditi i uokviriti.

No, zahvaljujući Udruzi Dvegrajci i Općini Kanfanar u toj se nakani i uspjelo pa je uz dvadeset i dvije izložene fotografije ostalo i onih kojima tek slijedi "šminkanje" i predstavljanje javnosti.

Govoreći o fotografijama Jelenić je istaknuo i nekolicinu kanfanarskih donatora slika - Mario Červar, Serđo Pokrajac i obitelj pokojnog Petra Radovana, dok je najveći dio fundusa u nastajanju otkupljen od prof. Alda Klimana, i danas predstavljaju solidan temelj za predstojeći stalni postav u vlasništvu Općine Kanafanar.

Također, kako se imalo prigode vidjeti i čuti, fotografije su nepotpisane i većim su dijelom pribavljene iz tršćanskog Grafičkog arhiva "Boegan". Dio, kako se pretpostavlja, potpisuje Santo Tomsa, trgovac koji je radio u dućanu na kanfanarskom placu do 1917. godine.

Izložbu je otvorio načelnik Sandro Jurman u sklopu obilježavanja Dana Općine Kanfanar. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter