Kanfanar: Izmjenom PP-a stvoriti uvjete za razvoj

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Kanfanarski vijećnici su jednoglasno prihvatili dopunu odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana općine. Time su dane smjernice ciljanim izmjenama, čiji je prioritet stvaranje uvjeta za daljnji razvoj. Zbog toga će se prilikom izrade dopuna plana razmatrati zahtjevi zainteresiranih gospodarskih subjekata i poljoprivrednika, a načelnik Sandro Jurman je rekao da ima onih koji bi ulagali i u krizi.

Prilikom izmjena plana ispravit će se greška na istočnoj strani građevinskog područja Putini, nastala zbog nejasne geodetske podloge. Koristeći kvalitetne geodetske podloge Istarske županije ispravit će se i manja odstupanja u kartografskom prikazu drugih građevinskih područja.

Razmatrat će se i zahtjevi građana za promjenom granica građevinskih područja, ali samo ako je moguća zamjena površina. Praktički, ako se neko zemljište uključi u građevinsko područje, drugo jednake ili manje površine će se morati izbaciti. Po takvom principu razmatrat će se svaki pojedinačni zahtjev građana za urbanizaciju njihovih zemljišta.

- Ni na koji način nećemo moći povećati površinu građevinskih područja jer za to nećemo dobiti suglasnost. Imamo sreće što smo naš prvi Prostorni plan usvojili prije županijskog, jar bismo već onda bili dobili stroža ograničenja građevinskog područja, pojasnio je Jurman.

Inače, postupak izmjene Prostornog plana pokrenut je još u prosincu 2009. godine. Tijekom izrade održane su dvije javne rasprave. Zbog raznih razloga plan još nije usvojen, pa je načelnik stoga predložio nove ciljane izmjene koje bi ga trebale prilagoditi novim zahtjevima i okolnostima.

Izmjene su inače pokrenute zbog usklađivanja kanfanrskog s Prostornim planom Istarske županije, potom i s Planom područja posebnih obilježja Limski zaljev i Limska draga. Posljednji put plan, koji obuhvaća nešto više od 60 kvadratnih kilometara, promijenjen je 2004. godine.

Dosadašnji planovi su generirali izgradnju moderne industrijske zone, velikog broja stambenih, gospodarskih i društvenih objekata te komunalne infrastrukture. Zbog povoljnog prometnog položaja Kanfanara, uz samo glavno čvorište Ipsilona, i dalje ima zanimanja za ulaganje, pa se očekuje da će izmjene plana pridonijeti novom investicijskom ciklusu.

Na prijedlog vatrogasne inspekcije, koja je za svog nadzora pohvalila organizaciju kanfanarskog DVD-a, usvojena je odluka o poslovima i broju profesionalnih vatrogasaca u rovinjskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, čiji je osnivač i Općina Kanfanar. Županijskoj skupštini predložit će se imenovanje ovdašnjeg liječnika Vilima Kremenića za mrtvozornika na području općine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter