Kandlerovu promovirati kao umjetničku ulicu

Kandlerova će dobivati galerije (I. N. T.)
Kandlerova će dobivati galerije (I. N. T.)

"Želimo Kandlerovu ulicu promovirati kao umjetničku ulicu. U tom smjeru je i odluka o davanju poslovnog prostora u Kandlerovoj 14 u najam, ali će kriterij biti programi i ponuđeni sadržaji, a ne licitirani iznosi i mjesečna renta", rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić predstavljajući akte donesene u periodu od 4. do 11. listopada.

Naime, odlukom o davanju prostora u najam propisano je da se mogu javiti fizičke i pravne osobe s područja Grada Pule koji obavljaju djelatnost iz područja vizualnih umjetnosti i čije je obavljanje od općeg društvenog interesa. Moraju imati i status samostalnog umjetnika, a ponuđeni program će ocjenjivati stručno povjerenstvo.

Naime, na dijelu Kandlerove ulice od Foruma do Trga Sv. Tome, kao najfrekventnijem dijelu te ulice, u posljednjih nekoliko godina poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Pule određivana je galerijska namjena, piše u obrazloženju ove gradske odluke. Utvrdili su i da na tom području uspješno posluje više poslovnih prostora u kojima se obavlja galerijska djelatnost, što je shvaćeno kao kvalitativni iskorak u odnosu na ranije raširenu ponudu prodaje suvenira i robe široke potrošnje.

Na upit u kojem se pravcu razvija prijedlog o zatvaranju dijela rive za promet, gradonačelnik je rekao da se čeka mišljenje Savjeta za promet, ali i drugih nadležnih institucija.

- Prema sadašnjim informacijama, reakcije građana na tu ideju su pozitivne, ali mi želimo potkrijepiti te stavove i dobiti stručno mišljenje hoće li gradski promet izdržati i bez te prometnice. Također, putem e-konzultacija, rasprava po mjesnim odborima, u odjelima i na gradskom vijeću nastojat ćemo uključiti što veći broj građana, rekao je Miletić i ustvrdio da će se svakako pitati i poslovni subjekti koji posluju na rivi od Uljanika do ACI marine.

- Do kraja godine moramo imati konačnu odluku, jer ukoliko želimo rivu zatvoriti za promet tada prije kraja ovih radova moramo pripremiti projekte, infrastrukturno ojačati to područje, od javne rasvjete do odvodnje, te planirati uređenje tog dijela rive novim elementima urbane opreme, dodao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Pule donio je i zaključak o utvrđivanju konačnog prijedloga Prostornog plana uređenja Grada Pule. Taj će prijedlog mora dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a na temelju prethodno pribavljenog mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije i prije donošenja prostornog plana. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter