Kandlerova: Umjesto garaže dolazi skrbnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prodaja tzv. "Zagorceve garaže", odnosno neizgradene garažne kuce u pulskoj Kandlerovoj ulici, više nije aktualna. Obavijestila nas je o tome djelatnica agencije Rivalitas Nekretnina na cijim je web-stranicama posljednjih godinu dana taj oglas bio aktivan.

No, nije baš bilo pretjeranog interesa za prodaju, dodaje, što i nije cudno kada se poslovno-stambena zgrada, trenutno tek u nacrtu, koja je trebala niknuti na današnjem arheološkom lokalitetu, prodavala za vrtoglavih deset milijuna eura, oko 520 eura po kvadratu.

Medutim, krajem prošlog tjedna ta parcela je dobila skrbnika, a radi se o Upravnom odjelu za komunalni sustav i imovinu Grada Pule, odnosno pomocniku procelnika Željku Pavleticu. On je naime i dosad sudjelovao u pregovorima oko ove lokacije u Kandlerovoj gdje ce trebati i puno pravne umješnosti da se arheološki lokalitet zaštiti i da se odrade svi ostali poslovi iz domene ovlaštenog skrbnika.

Investitoru se izgubio trag


Dakle, ova parcela, ruglo u samom centru Pule, ocito nije imala dovoljno srece da bi pronašla novog vlasnika. Starom vlasniku do nje više nije stalo. A rijec je o tvrtki PZ ulaganja ciji je direktor Roman Binder 2004. godine potpisao kupoprodajni ugovor za tu parcelu s tadašnjim gradonacelnikom Lucianom Delbiancom. Radovi su zapoceli u 2005. i odmah se pokazalo da ce arheološke iskopine ovdje vlasniku pomrsiti racune. Tu je, naime, pronadeno najvece nalazište amfora, dosad ih je više od dvije tisuce. One propadaju zaklonjene visokom travom, zašticene od pogleda znatiželjnih prolaznika tek provizornom drvenom barakom.



I dok arheolozi bezuspješno pokušavaju doci do Romana Bindera, koji im je, po nekim informacijama, dosad platio više od deset milijuna kuna, iz projektnog biroa koji je za PZ ulaganja radio projekt pulske garažne kuce dobili smo potvrdu da je upravo nedefinirani kraj arheoloških istraživanja umorio investitora koji stoga i ne želi više ulagati u ovu rupu bez dna. To je i razlog zašto su se stalno pomicali rokovi za pocetak radova, i do danas ostali nedefinirani.

U meduvremenu je, kako saznajemo, aktivirana i hipoteka za kredit podignut kod Hypo banke. Potvrdu te informacije pokušali smo dobiti izravno u banci. "Ovaj je predmet iz domene medunarodnog poslovanja Hypo Alpe Adria banke, a ne hrvatske filijale. Razumijem potrebu za informiranjem javnosti, ali, nažalost, moram reci da nismo ovlašteni govoriti o poslovima naših klijenata. Bilo bi to protivno tajnosti podataka, koju je banka obvezna poštovati", odgovorio nam je Dominic Köfner, glasnogovornik koncerna Hypo grupe.

Propadanje treba zaustaviti


Gradski procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat kaže: - Mi smo vec razmatrali mogucnosti razvrgnuca tog ugovora o pravu gradenja, ali su tu dva sporna detalja. Prvi je hipoteka na nekretnini, a drugi sporno vlasništvo na dijelu nekretnine na kojem se uknjižila tvrtka PZ ulaganja. Dakle, treba naci neko rješenje da se zaštiti lokalitet, ali i odredi buducnost cijelog tog projekta. Problem je ponavljam u tome što su za sva moguca rješenja koja su nam na raspolaganju potrebna znacajna financijska sredstva, a s obzirom na stanje financija opcenito, tu cemo odluku vrlo teško donijeti. Grad Pula ce možda i odvojiti odredene iznose, ali ovdje govorimo i o milijunima, kaže procelnik.

Priznaje da je stanje u tom dijelu grada neodrživo, ali smatra da bi se u cijelu tu pricu trebala umiješati i država jer se radi o kulturnom dobru.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo je ustvrdio da zbog nemogucnosti komunikacije s investitorom cijelo to vrijedno nalazište i propada.

Rješenje problema svojevremeno se naziralo u proglašavanju arheoloških istraživanja završenim. No, tu odluku o dovršetku istraživanja nitko nije želi donijeti, jer struka smatra da na tom mjestu itekako ima prostora za dodatne istraživacke radove. Na upit mogu li barem zagraditi nalazište da ne izaziva zgražanje gradana i zbunjene poglede turista, procelnik Prhat kaže da bi tek onda svi virili preko ograde, što bi bilo itekako opasno, ali i dodaje da ce Grad sigurno nešto uciniti da bi taj dio grada bio primjerenije ureden.

I dok se stanje ovog nalazišta ili buduce garažne kuce (kako je kome draže) gotovo i ne mice s mrtve tocke, jedinu živost na tom prostoru pokazuju komarci koji se vec godinama legu u zelenim barama kojih je ovaj prostor pun i zagorcavaju život stanarima okolnih zgrada. Eto, na (g)radilištu ipak ima života!


Podijeli: Facebook Twiter