Kandidiranjem projekata do bržeg razvoja

Domagoj Duvnjak (den2014.eht-euro.com)
Domagoj Duvnjak (den2014.eht-euro.com)

Laniški proračun za 2018. godinu težak 1,78 milijuna kuna jednoglasno su na svom posljednjem ovogodišnjem zasjedanju izglasali vijećnici Općinskog vijeća.

- Proračun je sastavljen oprezno i realno na temelju poznatih poreznih prihoda i izglednih natječaja na koje se općina tijekom proteklih godina prijavljivala. Nastojali smo uštedjeti na vijećničkim naknadama, reprezentaciji i informatičkim uslugama, istaknula je laniška načelnica Roberta Medica te najavila da će u idućoj godini kandidirati projekte na sve natječaje koji su prihvatljivi u cilju razvoja općine i komunalne infrastrukture.

Medica je također rekla da je pred laniškom općinom veliki posao i odgovornost s obzirom da se konačno uz pomoć državnih institucija treba iznaći pravično rješenje za problem seoskog dobra koje za sada nema titulara vlasništva. Treba izvršiti i popis svih nekretnina u općinskom vlasništvu i suvlasništvu te ih dati na prodaju.

Skromnim proračunskim sredstvima, u teritorijalno najvećoj i najsiromašnijoj istarskoj općini, nastojat će riješiti što više problema pa je tako programom održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture iduće godine među ostalim planirana sanacija zidova na grobljima u Vodicama, Trsteniku i Rašporu. Za sanaciju vodospreme u Brgudcu planirano je 35.000 kuna, a za nastavak sanacije Društvenog doma u Prapoćama 15.000 kuna. Predviđena je sanacija kapelice na groblju u Lanišću u iznosu od 50.000 kuna, dok je nova stavka u programu prostornog uređenja i unapređenja stanovanja 30.000 kuna za sanaciju ruševnih objekata.

Govoreći o pokrenutim aktivnostima, Medica je istaknula da je u tijeku postupak izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Lanišće. Istarska županija financirat će izmjene, a izrađivač će biti Zavod za prostorno uređenje Istarske županije. Kandidirana je strategija razvoja Općine Lanišće na podmjeru 7.1. "Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga, te planova zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete natura 2000. i druga područja visoke prirodne vrijednosti" - provedba operacije 7.1.1., a koja će se provoditi u okviru programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

- Donesena je odluka o sudjelovanju laniške općine u programu- Interreg Slovenija- Hrvatska "Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj-od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre). Uspješno je riješen problem ljetnog nedostatka vode u Brgudcu. U plan poslovanja Istarskog vodovoda sa sjedištem u Buzetu za iduću godinu uvršteni su vodoopskrbni objekti na Ćićariji; vodovod Farma-Kamp Raspadalica od 1.850 metara dužine investicijske vrijednosti od 1,15 milijuna kuna te Vodovod Brgudac od 5.000 metara dužine vrijedan pet milijuna kuna što se planira kandidirati na EU fondove, najavila je Medica. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter