Kandidatura Rijeke za prijestolnicu kulture u 2020.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolegij gradonačelnika Grada Rijeke prihvatio je prijedlog pročelnika Odjela gradske uprave za kulturu Ivana Šarara da se Strategija kulturnog razvitka Grada Rijeke od 2013. do 2020. godine, kao i isticanje kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, proslijedi Gradskom vijeću.

Na taj će način Rijeka postati prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj sa Strategijom kulturnog razvitka i prvi grad koji će službeno istaknuti kandidaturu jer je već odlučeno da će jedan hrvatski grad, uz jedan irski, biti Europska prijestolnice kulture 2020. godine.

Šarar je pojasnio da su ta dva dokumenta i te kako povezana jer i Strategija i kandidatura imaju iste početne pozicije koje se temelje na nekoliko osnovnih načela.

- Kao prvo, očekujemo da će nam ulazak Hrvatske u Europsku uniju omogućiti korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova. Projekt na kojemu ćemo inzistirati je ex "Rikard Benčić", a upravljanje dijelom kulturnih prostora preuzet će nezavisna scena.

Ključno je da Strategija znači promjenu načina funkcioniranja Odjela gradske uprave za kulturu koji će omogućavati okvir, a ne više upravljati objektima. Po uzoru na Art kino "Croatia" koje je postalo zasebna kulturna institucija.

Šarar je pojasnio da će već sljedeće godine krenuti nacionalni natječaj za izbor hrvatskog grada za prijestolnicu kulture, a 2016. godine znat će se o kojemu je gradu riječ. Šarar i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel veliki su optimisti zbog europske dimenzije Rijeke i zbog činjenice da je praksa pokazala da prijestolnice postaju gradovi koji ne moraju imati status metropole. (D. CUPAĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter