Kandidati za ravnatelja policije bez testa fizicke spremnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kandidatima za ravnatelja hrvatske policije tijekom natjecaja nije provjeravana tjelesna zdravstvena sposobnost iako je to bio jedan od propisanih uvjeta.

Potvrdeno nam je to iz Ministarstva unutarnjih poslova, koje je još 11. lipnja raspisalo natjecaj za celnog covjeka domace policije.

U natjecaju su kao strucni uvjeti navedeni: preddiplomski i diplomski sveucilišni studij, ili integrirani preddiplomski i diplomski sveucilišni studij, ili specijalisticki diplomski strucni studij, ili visoka strucna sprema; najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od cega najmanje 10 na radnom mjestu rukovodeceg policijskog službenika; položen državni strucni ispit, položeno ili steceno osobno policijsko zvanje glavnog policijskog savjetnika.

No dodatno su raspisani i "posebni uvjeti za prijam u službu" što bi ih buduci ravnatelj morao zadovoljavati. Uz osobnu dostojnost za obavljanje policijske službe, te uvjet da nije clan niti jedne politicke stranke, novi šef hrvatske policije trebao bi zadovoljiti i "posebnu psihicku, te tjelesnu zdravstvenu sposobnost".

No, ovaj posljednji segment kod kandidata nije provjeravan. Iz MUP-a nam je objašnjeno kako je to ucinjeno zato što su svi kandidati vec zaposleni u MUP-u te su ispunjavali kriterij zdravstvene sposobnosti.

Na pitanje kada im je zdravstvena sposobnost posljednji put provjeravana, službeni odgovor nismo dobili uz obrazloženje da je rijec o privatnim podacima. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter