Kandidati za Povjerenstvo o sukobu interesa na ispitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred saborskim Odborom za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je razgovaralo s 30-ak kandidata, od ukupno 123 koliko ih se prijavilo za predsjednika odnosno članove novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Predsjednik Odbora Šime Lučin rekao je da im je razgovor s kandidatima jedina točka dnevnog reda ovaj tjedan, a radi lakšeg rada, svaki dan će ispitati po 30 kandidata, u grupama po deset.

Razgovor s kandidatima, osim priloženog životopisa, pridonijet će konačnoj odluci tko od njih udovoljava uvjetima za predsjednika odnosno članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je Lučin i dodao da će odluku o izboru kandidata donijeti na završnom zasjedanju na temelju njihovih referenci i dojmova koje su kandidati ostavili.

Dok su neki isticali da su se kandidirali zato što se promijenio zakon o sprječavanju o sukoba interesa pa je povjerenstvo depolitizirano i profesionalizirano, što im omogućuje da njihova znanja i sposobnosti dođu do izražaja, drugi su kandidati navodili da žele promijeniti radno mjesto ili pak žele utjecajan položaj. Nitko nije naveo novac kao razlog kandidiranja.

Članovi odbora od kandidata su, između ostalog, tražili i da navedu neki primjer sukoba interesa, a jedan od odgovora bio je da je sukob interesa i to što netko od dužnosnika ne preda na vrijeme imovinsku karticu.

Bilo je i pitanja hoće li se moći nositi s velikim ovlastima među kojima je, primjerice, ulazak u stan saborskog zastupnika. Dok jedna od kandidata smatra da je to prevelika ovlast i da bi to trebalo ublažiti, računovotkinja, ovlaštena revizorica i sudska vještakinja smatra da bi mogla preuzeti sve ovlasti koje joj zakon daje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter