Kandidati za motovunsku Nagradu Bauer

S prošlogodišnjeg Motovuna (Arhiva GI/J. PREKALJ)
S prošlogodišnjeg Motovuna (Arhiva GI/J. PREKALJ)

Dvanaest filmova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije našlo se u užem izboru za tradicionalnu Nagradu Bauer koja se na Motovun Film Festivalu dodjeljuje za najbolji film u regiji.

U konkurenciju za ovu nagradu inače ulaze svi dugometražni filmovi koji su prikazivani u redovitoj kinodistribuciji najmanje pet dana ili su bili u programu A-festivala, a premijerno su prikazani od 1. lipnja prethodne do 1. lipnja tekuće godine.

Dvanaest filmova za uži izbor odabrali su selektori Dragan Jurak (Hrvatska), Gorazd Trušnovec (Slovenija), Nedžad Ibrahimović (BiH), Sunčica Unevska (Makedonija), Maja Bogojević (Crna Gora), Miroljub Stojanović (Srbija) i Veton Nurkolari (Kosovo).

Između dvanaest izabranih, tri filma koja dobiju najviše ocjene ulaze u finalni izbor i između ta tri će u Motovunu najboljeg izabrati žiri u sastavu Metod Pevec (redatelj, Slovenija), Nemanja Bečanović (redatelj, Crna Gora), Vjosha Berisha (glumica i direktorica Filmskog festivala u Prištini, Kosovo), Maja Miloš (redateljica, Srbija), Marija Bikić (glumica, BiH) i Judita Franković (glumica, Hrvatska).

Nominirani filmovi iz Bosne i Hercegovine su "Halimin put" (Arsen Anton Ostojić) i "Obrana i zaštita" (Bobo Jelčić), iz Crne Gore "As pik" (Draško Đurović) i "Mora ljubavi" (Đorđe Mirović), iz Hrvatske "Pismo ćaći" (Damir Čučić) i "Obrana i zaštita" (Bobo Jelčić), iz Kosova "Agnus Dei" (Agim Sopi), iz Makedonije "Balkanot ne e mrtov" (Aleksandar Popovski) i "Treto poluvreme" (Darko Mitrevski), iz Slovenije "Srečan za umret" (Matevž Lozar) i "Nahrani me z besedami" (Martin Turk), iz Srbije "Falsifikator" (Goran Marković) i "Vir" (Bojan Vuk Kosovčević), koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prihvatiti nominaciju. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter