Kandidati, objavite izvore financiranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

GONG i Transparency International Hrvatska pozvali su kandidate za predsjednika Republike da najkasnije sedam dana prije prvog kruga izbora objave prijevremeno izvješce o visini i izvorima sredstava prikupljenih za izbornu promidžbu. Takoder su ih pozvali da 15 dana nakon prvog izbornog kruga javno objave i dostave Državnom izbornom povjerenstvu cjelovita izvješca.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrovic izjavio je na konferenciji za novinare u cetvrtak da su kampanja i transparentna objava podataka o financiranju kampanje velika prilika za predsjednicke kandidate koji su mahom najavili da ce raditi na suzbijanju korupcije. Podsjetio je da, prema svojedobnom istraživanju TIH-a, 41,8 posto biraca prilikom izlaska na izbore pazi odakle je financirana kampanja.

Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar pozvala je kandidate da se suzdrže od korištenja javnih resursa u kampanji, a s cime je bilo problema u prijašnjim kampanjama. Te dvije nevladine organizacije pratit ce troškove kandidata za oglašavanje na nacionalnim televizijama, u dnevnom i tjednom tisku, na internetu te putem plakata, a svoje ce izvješce objaviti u zadnjem tjednu kampanje.


Podijeli: Facebook Twiter