Kandidati kampanju financirali i vlastitim novcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donacije za troškove izborne promidžbe istarskih političkih stranaka, sudeći po privremenim financijskim izvješćima podnesenima Državnom izbornom povjerenstvu, vrlo su skromne. Prema tim izvješćima za Istarsku je županiju moguće razaznati troškove izborne promidžbe samo onih stranaka koje ovdje imaju sjedište, pa smo zakinuti za brojne zanimljive podatke.

IDS za svoju županijsku listu koju sačinjava zajedno s HNS-om, ISU-om, HSLS-om i Zelenima nije dobio ni kune donacije, a slično su prošli i po istarskim gradovima. U Bujama, Buzetu, Labinu, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Umagu i Vodnjanu liste za gradsko vijeće nisu primile ni lipe donacija.

U Novigradu je lista IDS-a za gradsko vijeće dobila 4.062 kune donacije u naravi od tvrtke N.O.V.I.G. d.o.o.

Kandidat IDS-a za župana Valter Flego dobio je donaciju porečke tvrtke Istarski supermarketi d.o.o. u novcu u iznosu od deset tisuća kuna. Ista tvrtka financijski je pomogla kandidatu za gradonačelnika Poreča Lorisu Pešuriću, također s deset tisuća kuna u novcu. Kandidat za gradonačelnika Umaga Daglas Koraca primio je donacije u formi usluge od tvrtki Gelax d.o.o. (4.800 kuna) i Kanovele d.o.o. (1.250 kuna).

IDS-ovi kandidati izjavili su da će dio izborne promidžbe financirati vlastitim sredstvima, od plaće i osobne imovine. Valter Flego potrošit će na izbore pet tisuća kuna, dok će kandidati za gradonačelnike isto tako investirati u vlastiti izborni uspjeh. Fabrizio Vižintin u kandidaturu za gradonačelnika Buja investirat će tisuću kuna, kao i Siniša Žulić iz Buzeta. Kandidat za prvog čovjeka Labina Valter Glavičić prijavio je trošak od pet tisuća kuna, a Anteo Milos iz Novigrada utrošit će tri tisuće kuna od plaće.

Pazinjan Renato Krulčić donirat će svojoj kampanji dvije tisuće kuna, dok kandidat za Poreč Loris Pešurić najavljuje trošak od deset tisuća kuna, kao i kandidat iz Rovinja Marko Paliaga. Pulski kandidat Boris Miletić potrošit će osobnih pet tisuća kuna, dok je Daglas Koraca iz Umaga najskromniji s troškom od 500 kuna. Kandidat Klaudio Vitasović iz Vodnjana prijavio je dvije tisuća kuna osobnog troška.

Stranka Istarski demokrati također nije dobila donacije za svoje kandidacijske liste u općinama i gradovima. Objavili su iznos predviđenih propagandnih troškova kandidata za načelnika općina Pićan Branka Ružića, Marčane Nives Percan i Svete Nedelje Marija Blečića, koji iznosi tri tisuće kuna po kandidatu. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter