Kandidat za gradonačelnika HSPAS-a Marijo Vujica


Marijo Vujica, nositelj liste HSP-a dr. Ante Starčević, predstavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Pule i svoje zamjenike te dao osnovne naznake političkog djelovanja stranke. Njegovi zamjenici su Ružica Grabovac, kako kažu, jedina im poznata osoba s invaliditetom kao kandidatkinja na izborima, te Katica Grgić.

- Osnovni motiv i smjer djelovanja je promijeniti gospodarsku i socijalnu sliku grada. Gospodarsku situaciju uvijek određuje stanje poduzetništva, i to primarno malog poduzetništva i tada ono posredno određuje i socijalne prilike u društvu. Istarska županija je prema posljednjim revidiranim podacima o poslovanju poduzetnika, a podaci se odnose na poslovnu 2011., najlošija županija u RH po odnosu ukupnog broja dobitaša i gubitaša, koji je najbitniji pokazatelj općeg stanja gospodarstva. Svaki poduzetnik želi veće prihode od rashoda jer to osigurava njegov opstanak i samim time potiče opći razvoj. Osim Istarske županije, još jedino Šibensko-kninska županija ima negativan odnos, s tim da Istarska županija taj negativni postotak ima gotovo trostruko veći. Gospodarska situacija u Puli je i lošija, i to je ono što svi osjećamo, kaže Vujica.

Nezaposlenost, niske plaće te visoki troškovi života posljedica su, kaže, loše usmjerenosti i neodgovornosti u radu gradske uprave i javnih poduzeća te njihovog odnosa prema poreznom novcu i javnoj imovini. Grad Pula ima vlastitu imovinu vrijednu gotovo 3,5 milijardi kuna i ona mora povećati i njenu vrijednost i efikasnost njenog korištenja. Pula ima ogromne potencijale za dodatni razvoj nautičkog i kulturnog turizma. Uz velike rezerve vode i zemljopisni položaj ostvariv je rast i razvoj industrije hrane i pića. Povezanost zrakom, kopnom i morem, uz industrijsku zonu, može potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

- Svaka od tih djelatnosti uz sebe veže nove djelatnosti koje osiguravaju nova zapošljavanja, rekao je Vujica i pozvao građane da se pokušaju sjetiti što je to u našem gradu učinjeno u posljednjih 25 godina, ali i koji su pogoni u industrijskoj zoni. "Znamo da zaslužujemo i možemo mnogo bolje", poručio je Vujica potencijalnom biračima. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter