Kandelabri uklonjeni s rive i prepolovljeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskoj šetnici, zatvorenoj rivi, u utorak prijepodne skinuti su betonski kandelabri javne rasvjete i uklonjena sva betonska urbana oprema da bi se osigurao prometni koridor obalnim pojasom za interventna vozila i vozila koja ce u nocnim satima prevoziti velike sekcije u brodogradilište.

Betonski stupovi javne rasvjete sasvim sigurno nece krasiti nicije dvorište. Nakon skidanja su prepolovljeni, a armatura izrezana te ce završiti na odlagalištu.

To ne bi bilo neobicno da se u prosincu 2008. upravo oko ovih kandelabara i njihove vrijednosti nije vodio rat izmedu Grada i Konzervatorskog odjela. Sredinom te godine pocela je provedba projekta energetske ucinkovitosti na sustavu javne rasvjete u sklopu kojeg su trebala biti modernizirana rasvjetna tijela i zamijenjene svjetiljke po Puli, pa tako i na kandelabrima na rivi.

Medutim, krajem te godine, prema tadašnjoj izjavi procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, konzervatori su od Grada za promjenu obicne lampadine svaki put tražili sve više i više.

Grad je, pojašnjavao je tada Prhat, kroz program održavanja želio zamijeniti javnu rasvjetu na rivi ciji stupovi datiraju još iz sredine 30-ih godina, no iz Konzervatorskog odjela tražili su zamjenu nekoliko derutnih betonskih stupova i to izlijevanjem novih, uz stalan arheološki nalaz prilikom polaganja temelja novih stupova bez obzira na dubinu iskopa.

Ali i na to su konzervatori pristali tek do traženog raspisivanja natjecaja za uredenje rive i projekta osvjetljavanja cijele gradske jezgre. Iako su tada konzervatorima ocito bili važni, sada više nisu.

Do srijede bi koridor obalnim pojasom trebao biti prometan, a izvodac izgradnje obalnog kolektora duž rive moci ce se fokusirati na projekt zbog kojeg je angažiran. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter