Kanat od mora ispjevan u Buzetu

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Kanat od mora", svoju dramsko-glazbenu priču na labinskoj cakavici, kantautorica i scenska umjetnica Elis Lovrić ispjevala je preksinoć i u buzetskom Zavičajnom muzeju u starogradskoj jezgri. Autorica potpisuje glazbu, tekstove, dramaturgiju, režiju kao i scensku izvedbu; pjevanje, sviranje gitare i usne harmonike, interpretaciju stihova i proze. Svestrana umjetnica rodom iz Rapca, multijezična je kantautorica i kompozitorica, glumica, redateljica, dramaturginja i producentica.

"Stih kao most koji spaja dvije pjesme, a istovremeno i potpuno samostalan. Gitara, vjerna prijateljica cijelog procesa, samo se u nekoliko trenutaka odvaja od kantautoričinih ruku. Materinji jezik je najbliži iskonskom osjećaju pripadnosti i istovremeno univerzalnosti tih osjećaja. Umjetnički oživljena labinska cakavica, postaje intimna javna ispovijed jednog vremena, te uhvaćeni trenutak sjećanja pretvara u trajnu vrijednost kolektivnog identiteta", navedeno je u popratnom materijalu koncerta.

Pišući o Labinštini, autorica pretvara osobni kamenčić u zajedničku stijenu sjećanja kreirajući tako kulturu pamćenja prošlog. Koncert u Lapidariju Zavičajnog muzeja organiziralo je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" pod pokroviteljstvom Grada Buzeta. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter