Kanat od mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Va borke amora / Po moru se gondolomo», stihovi su Ivanke Arefijev iz Koromacna koji docaravaju atmosferu sa sinocnje promocije njenog književnog prvijenca «Kanat od mora», održane u sklopu cetvrte pjesnicke veceri «U susret sv. Barbari». Priredba cija je idejna zacetnica upravo Arefijev - dosad poznata s rakljanskih «Susreta na dragom kamenu» te iz zbornika «Labinski versi» - privukla je u društveni dom u Koromacnu pedesetak slušatelja.

Iako korijene vuce iz Raklja, autorica u svojoj dijalektalnoj poeziji, mahom ljubavne tematike, prednost daje labinskoj cakavici, zastupljenoj u prvom odlomku «Skitaconska ladonja». I Arefijev je, poput nerijetkih labinskih poeta, inspiraciju pronašla u Skitaci, za koju su vezane mnoge price i legende.

U drugom djelu knjige naslovljenom «Kalavojna moje mladosti» pjesnikinja se obraca na rakljanskoj cakavici, a u zakljucnom ciklusu «Zvijezda ljubavi» na standardnom jeziku, što je posveta ocu rodom iz Slavonije. Arefijev je na knjizi radila pet godina, a kliznuca u laganu erotsku poeziju, koju je sama citala, mogla bi, kako je najavila, ubrzo dopuniti objavom kratkih erotskih prica, vjerojatno na cakavici.

Pjesnicku vecer, kojom je zapocelo obilježavanje Dana Opcine Raša, tecno je moderirala Morin Kudic, a stihove su citale ucenice raške osnovne škole Erna Arifi, Leina Buršic, Antonija Hrvatin i Rea Radin, te pjesnikinje Ivona Kiršic i Marija Sošic. Nakladnik knjige je RKUD Rudar iz Raše, ilustrirala ju je Eni Jukopila, a graficki oblikovao Leo Knapic.


Podijeli: Facebook Twiter