Kanat je lip i daleko se cuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zboriste druge veceri Kanta nije omela kiša, te je 37. susret ipak obogacen tradicionalnim zajednickim pjevanjem pod dirigentskom palicom maestra Darka ?ekica koje se zaorilo sa škalina ispred kazališta na Narodnom trgu. Pjevaci su potom željno išcekivani u Istarskoj sabornici ispunjenoj do posljednjeg mjesta gdje su im dobrodošlicu zaželjeli prva dama Kanta ?eni Dekleva-Radakovic i dugogodišnji voditelj programa Vladimir Pernic, te je velika manifestacija koja odiše specificnim glazbenim izricajem konacno mogla poceti.

Prvi su koncertnu vecer otvorili pjevacice i pjevaci zbora Sokol iz Buzeta, koji su za svoj nastup odabrali Zlaticevu "Baška je malo selo", Milottijevu "Škrinju" i Kaplanovu "Ni ga ni". Na pozornici im se pridružio i Pernic, ali ovaj put ne kao voditelj, vec kao recitator. Iz susjedstva su stigle vrsarske Mendule uz gostovanje pjesnika Ivice Pilata, pjevacice iz zbora Novigrad-Cittanova, te zbor Franjo Glavinic iz Rovinja. Rijecki su predstavnici bili mješoviti zbor Hrvatske citaonice Trsat i Jeka Primorja, a iz Pule je stigao Lino Mariani zbor Zajednice Talijana, te Rondo Histriae. Veliki su aplauz svojom visokom pjevackom kulturom zaslužili pjevaci Hrvatskog pjevackog zbora Ivan pl. Zajc iz Zagreba pod dirigentskom palicom Zlatana Sindicica i uz dva kristalna glasa, sopranisticu Vanju Mihoc i altisticu Danijelu Bjondic Vidakovic. Dirljiva je bila njihova izvedba Ronjgovljeve naricaljke "Cace moj", te zabavno otpjevana skladba "Pulin" Tomislava Uhlika. Zajcevi zboristi posebnu pohvalu zaslužuju i za odabir svecane koncertne odjece.

U izuzetno dobroj i srdacnoj atmosferi koja je vladala Sabornicom svi su se pjevaci trudili dati ono najbolje od sebe, u izvedbi vecim dijelom zahtjevnih skladbi, što i nije uvijek lako s obzirom na to da u publici sjede sami autori glazbe i teksta. Svi su sudionici ove široke lepeze zborova svojim nastupima potvrdili da je Kanat jedinstvena manifestacija koja svaki put odiše ljepotom i raznolikošcu, na kojoj su predstavljeni umjetnicki obradeni ili doradeni zvuci, vibracije istarske zemlje i njenih težaka.

U završnici, nakon podjele priznanja zborovima i dirigentima još se jednom iz svih grla zaorilo "Krasna zemljo", uz svecano obecanje: i k litu.


Podijeli: Facebook Twiter