Kanalizacija u Vranji bit će gotova do zime

Lupoglavski načelnik Franko Baxa u Vranji (A. DAGOSTIN)
Lupoglavski načelnik Franko Baxa u Vranji (A. DAGOSTIN)

Početkom svibnja radnici buzetske Vodoprivrede započeli su izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda u naselju Vranja. Trasiran je pravac kuda će se protezati 1.800 metara duga kanalizacijska mreža, koja prati mjesnu prometnicu, te je započelo iskapanje na sjevernom rubu Vranje. Na razmeđu stare vranjske prilazne ceste i nove obilaznice označena je parcela na kojoj će se graditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno pročistač kapaciteta za 200 stanovnika (prema posljednjem popisu stanovništva Vranja je imala 98 žitelja).

Idejni i glavni projekt izradila je riječka tvrtka Teh projekt Hidro, dok nadzor građevinskih radova obavlja pazinska tvrtka Učka konzalting. Rok izgradnje je deset mjeseci pa mještani mogu očekivati da će se radovi okončati do kraja zime. No, radovi ne bi trebali značajno ometati promet mjestom s obzirom na to da Vranja ima obilaznicu.

Lupoglavska je općinska uprava lani, odmah po završetku boljunskog pročistača izgrađenog sredstvima IPARD programa, na isti fond kandidirala vranjsku kanalizaciju. U ožujku, nakon kompletiranja sve potrebne dokumentacije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je za projekt 4,65 milijuna kuna, što pokriva sve troškove izgradnje. Dokumentaciju za postupak javne nabave preuzelo je čak 11 potencijalnih izvođača, međutim, tek su tri tvrtke ponude poslale u zadanom roku, pri čemu je tek jedna - Vodoprivreda Buzet s ponudom od 617.426 eura (po sadašnjem tečaju HNB-a 4,68 milijun kuna) - u potpunosti zadovoljila uvjete natječaja, saznajemo od lupoglavskog načelnika Franka Baxe.

- Za boljunski pročistač i vranjsku kanalizaciju uspjeli smo izvući ukupno 5,5 milijuna kuna iz europskih fondova što smatram da je uspjeh za jednu malu općinu kao što je naša, kaže Baxa. Dodaje da je za kanalizaciju u Lupoglavu dokumentacija spremna te će biti aplicirana na prvom mogućem natječaju EU-fondova. Dosad je izrađen i idejni projekt kanalizacije Lesišćine te geodetska podloga za kanalizaciju Boljunskog Polja. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter