Kanalizacija na rivi: Puljane ceka godina i pol strpljenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo odobrenje Svjetske banke dijeli izgradnju obalnog kolektora duž pulske rive od pocetka koji bi se, predvida se, mogao dogoditi vec krajem ovog mjeseca.

Na natjecaj Hrvatskih voda, nositelja projekta, stiglo je nekoliko ponuda velikih ili udruženih tvrtki. Otvorene su pocetkom prosinca prošle godine, a nakon detaljne analize odabrana je najpovoljnija ponuda i odaslana Svjetskoj banci na blagoslov.

Dio je to procedure s obzirom na to da ova medunarodna institucija financijski prati projekt, a upravo zbog toga detalji odabira najpovoljnijeg ponudaca nisu dostupni javnosti.

U iducih desetak dana trebalo bi biti poznato je li odabir prošao bez zamjerki Svjetske banke pa bi se odmah potpisao ugovor s izvodacem radova.



Završetak radova, bude li se sve odvijalo prema zacrtanom hodogramu, ocekuje se uoci ili sredinom ljetne sezone 2013. pa bi se Puli "ukralo" samo jedno (i pol) ljeto tijekom kojeg bi bila bez ove važne prometnice. Realizacijom ovog projekta konacno ce prestati izlijevanje fekalnih voda u Pulski zaljev.

Na rivi se ocekuje pronalazak arheoloških nalazišta pa za sada nitko ne može prognozirati kako ce oni utjecati na projekt, no olakotna okolnost je što ce se radovi odvijati na dijelu prometnice uz prugu industrijskog kolosijeka (za što ce biti potrebno osigurati rov) kojim ce djelomicno biti dozvoljen promet za brodogradilište, a u tom se pojasu zapravo i ne ocekuje pronalazak vecih arheoloških vrijednosti.

To zapravo znaci da radovi nece biti u pojasu dosadašnjih zgrada u kojem se predvida pronalazak ostataka nekadašnjeg gradskog bedema.

Izgradnja obalnog kolektora podijeljena je u tri dijela: na dionice Riva i Flaciusova, za koje je raspisan medunarodni natjecaj, te dionicu Uljanik (od porte otoka Uljanik do zgrade uprave Uljanika kroz samo brodogradilište) za koju je, rekao nam je prošlog mjeseca Igor Stari, direktor Herculanee, u tijeku izrada glavnog projekta i vjerojatno ce radovi i na toj dionici poceti tijekom ove godine.

Izgradnja obalnog kolektora od iznimne je važnosti za cišcenje zaljeva, preuredenje rive, život grada. Do danas je izgradeno više od 70 posto obalnog kolektora, kralježnice pulske kanalizacije. Herculanea trenutno izgradnjom tlacnog voda spaja crpnu stanicu Veli Vrh s izgradenom kanalizacijom u Kolodvorskoj ulici i CS-om Rivijera.

Prije nekoliko godina izgraden je i nastavak obalnog kolektora duž bulevara i CS-a Luka T-Stoja, odakle se nova kanalizacija prostire sve do Valkana. Za zaokruživanje obalnog prstena nedostaje "tek" izgradnja dionice duž središnjeg dijela pulske luke.

Pogotovo što ce se na obalni kolektor spojiti, kao i sada, rekonstruirani kanal Pragrande, odnosno odvodnja velikog pritoka oborinskih voda koje zadaju velike neugodnosti Puli. (Goran ROJNIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter