Kanadske Hrvate prevario za 9 milijuna $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 4.000 Hrvata u Kanadi ostat ce bez ukupno devet milijuna dolara zbog prijevare iz podružnice Hrvatske kreditne zadruge iz Toronta, a policija je vec uhitila troje osumnjicenih - bivšeg generalnog menadžera zadruge Josipa Vinskog (60), Elmu Ancic (31) i Dubravka Hajdarevica (41). Za cetvrtim upletenim u ovaj višegodišnji lanac prijevara, 35-godišnjim Miroslavom Mikeom Ancicem, još se traga.

Prema policijskim informacijama, štediše zadruge mogle bi izgubiti i znacajne iznose svojih uloga, no taj bi im novac kroz federalno osiguranje uloga trebao biti vracen.

Glavnu ulogu, tvrde istražitelji, imao je Vinski, koji je zajedno sa suradnicima izvarao štediše tzv. oklahoma financijskim malverzacijama. Utvrdeno je, naime, da je zadruga po smiješnim cijenama, od svega 10-ak tisuca dolara, kupovala ruralna zemljišta koja bi po napuhanim vrijednostima prelazila u ruke lažnih kupaca, a zatim su za njih davani zajmovi zainteresiranim štedišama. Uplate su prosljedivane «kriminalnoj organizaciji». Neka bezvrijedna zemljišta prodana su i po cijeni od 400.000 dolara.

- U lipnju ove godine istražitelji Ureda za prijevare poceli su provjeravati prijave protiv Hrvatske kreditne zadruge sa sjedištem u Mississaugi. Utvrdeno je da su osumnjiceni, uz pomoc glavnog menadžera zadruge, uspjeli realizirati lažne zajmove za neuredene parcele u ruralnom dijelu Ontarija, priopcila je policija pojašnjavajuci da su malverzacije trajale punih šest godina, od 2002. do 2008. godine.

Vinski je i ranije u krugovima kanadskih Hrvata bio oštro kritiziran zbog nacina vodenja zadruge te sumnji da je zlorabio novac što ga je dijaspora prikupljala za pomoc Hrvatima u domovini. Rijec je o covjeku koji je godišnje zaradivao 120.000 dolara, a zadruga je raspolagala s 45 milijuna dolara. No kriticari njegovog poslovanja raspolažu s brojnim isplatnicama s racuna zadruge - po nekoliko desetaka tisuca dolara - s njegovim imenom.

Vinski je na celu zadruge bio i u vrijeme sumnjivih isplata kojima je navodno placano oružje, a novac su Hrvati iz Kanade prikupljali za svoje sunarodnjake. Clanovi zadruge prikupili su, i nadležnom tužiteljstvu predali, sve brojeve i šifre racuna na kojima je završavao prikupljeni novac.


Podijeli: Facebook Twiter