Kanada odustaje od protokola iz Kyota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kanada je u ponedjeljak postala prva država koja je objavila da se povlaci iz protokola iz Kyota o ogranicavanju emisije staklenickih plinova zadajuci tako i na simbolicnoj razini udarac globalnom sporazumu koji nije zaživio u punoj mjeri zbog toga što ne obvezuje glavne svjetske zagadivace na korake prema zaštiti okoliša.

Ministar okoliša Peter Kent objavio je to nakon što se vratio iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se važenje protokola iz Kyota produlji na pet godina i izradi novi dogovor kojim bi se najvece zagadivace, poput Indije i Kine koje uopce nisu obuhvacene tim protokolom, prisililo da ogranice emisiju staklenickih plinova.



Kanada vec dugo prigovara da protokol iz Kyota nije realan baš zato što iskljucuje mnoge znacajne zagadivace.

- Kao što smo kazali, Kyoto je za Kanadu prošlost. Aktiviramo naše pravo da se i formalno povucemo, kazao je Kent novinarima po povratku iz Durbana ne precizirajuci kad ce se to i uciniti.

Kanadska vlada, koja ima bliske odnose s energetskim sektorom, kaže da bi Kanada morala platiti kaznu od oko 13,6 milijardi dolara zbog toga što do kraja sljedece godine nece postici ciljano smanjenje emisije staklenickih plinova.

- Kanada bi morala, radi ispunjenja ciljeva iz Kyota za 2012., ukloniti sve kamione, terence, traktore, ambulantna i policijska vozila sa svih kanadskih cesta, kazao je Kent.

Kanadske udruge za zaštitu okoliša odmah su tu najavu proglasile nacionalnom sramotom.


Podijeli: Facebook Twiter