Kanada: Američki Indijanci zaustavili vlakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željeznički promet između Toronta, Ottawe i Montreala vratio se u ponedjeljak u normalu nakon što su ga prekinuli američki Indijanci nezadovoljni uvjetima života, ali drugu prugu, nešto istočnije, prastanovnici Amerike drže u blokadi već četiri dana, priopćila je kompanija Via Rail.

Američki Indijanci su u sklopu akcije "Više nismo pasivni" na četiri sata zaustavili oko 2.500 putnika u 12 vlakova što povezuju te velike gradove na istoku Kanade, južno od Kingstona, u pokrajini Ontariju.

"Skupina Prvi narodi ukinula je blokadu na području Marysvillea", navodi Via Rail u priopćenju.

Nešto istočnije, na obali zaljeva Svetog Lovre, pruga između poluotoka Gaspesieja i ostatka Kanade "okupirana" je od petka kod prigradskog naselja Quebeca Pointe-a-la-Croixa, rekla je glasnogovornica te kompanije Mylene Belanger.

Američki Indijanci "žele da Kanada promijeni smjer na više područja" koja se tiču prastanovnika te zemlje, ističe načelnik općine Pointe-a-la-Croixa Jean-Paul Audy, upozorivši na visoku stopu nezaposlenosti u indijanskoj zajednici.

Prosvjed je dio velikog prosvjednog vala pokrenutog prije mjesec dana da bi se upozorilo na uvjete života 1,2 milijuna američkih Indijanaca, Metisa i Eksima u Kanadi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter