Kampelanje i laser show u gradu tartufa

Gradonačelnik Siniša Žulić najavio udarni vikend Subotine (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradonačelnik Siniša Žulić najavio udarni vikend Subotine (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Spoj tradicije poput kampelanja, gotovo izumrlog specifičnog svečanog udaranja batom o zvona te suvremenih tehnoloških dostignuća kao što je laser show, ispreplitat će se tijekom predstojećeg udarnog vikenda Subotine kojom u Buzetu gradu tartufa, uz milenijsku fritadu od 2015 jaja i desetak kilograma tartufa, slave gradski praznik.

Preraslo granice gradskog okupljanja

- Drago mi je što su Petkotina, Subotina i Subotina po starinski već davno prerasle granice gradskog okupljanja i postale i turistički proizvod. Najavljeni su nam organizirani dolasci autobusa turističkih agencija na samu Subotinu po starinski što znači da se ta manifestacija sve više prepoznaje i među inozemnim gostima, a ne samo domaćim koje također očekujemo u velikom broju, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. U četvrtak u 20 sati u sklopu EU projekta Revitas II otvorit će s multimedijalni, virtualni centar starih obrta u buzetskoj povijesnoj jezgri. U petak, u 18 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća i podjela gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima, a u 21 sat 20. rock festival Petkotina na Mostu.

Subotnji program počinje u 17 sati kazališnom predstavom za djecu "Bim&Bom" na maloj pozornici, u 18 sati je proglašenje dobitnika nagrada Margerita u Narodnom domu, te nastup pjevača Udruge Mali veliki mikrofon, u 19.30 sati na Trgu Fontana započinje priprema rekordne fritade od 2015 jaja s tartufima te koncert orkestra mladih talijanskog grada Quattro Castella. Tijekom cijele subotnje večeri, posjetitelje će zabavljati Gustafi na velikoj pozornici i Nina Kraljić na maloj, a točno u ponoć Fontanu će obasjati šarenilo boja laser showa.

Cilj je pokazati kako se nekada živjelo

U nedjelju se u starogradskoj jezgri, četrnaestu godinu za redom, održava Subotina po starinski. Buzet će se vratiti stotinjak godina u prošlost, u vrijeme tradicijskog pučkog sajma, starih obrta i meštrija, uličnih svirača, dama i kavalira. Točno u podne na Velim vratima podići će se zastava. Povorka kostimiranih likova prošetat će se do Titovog trga gdje će je dočekati notajo, potpisat će se dečižjon, a čin potpisivanja pratit će kampelanje s zvonika, specifično svečano udaranje batom o zvona, stara tradicija koja je uglavnom izumrla. Cilj je pokazati kako se nekada živjelo, otvoriti vrata etno-magistrale starih obrta od kovačnice, pekare, češljare, lončarstva, pletarstva do tkalačkog stana i postolara. Ovogodišnja gastro tema je pašta tako će ugostitelji nuditi uobičajeno paštu i njoke sa šugom, tartufima, ali i paštu sa samoniklim biljem, slatke verzije s orehima i cukeron. Za posjetitelje će se organizirati i radionice izrade kruha, pašte i kovačka radionica ispred stare kovačije.

Svakog punog sata održavat će se razni sadržaji, a poseban program organiziran je i za najmlađe od pantomimičara i mađioničara do "Mitskih bića Istre" - predstave za velike i male.

Na Subotini po starinski ove će nedjelje sudjelovati oko 400 kostimiranih likova,15 orkeštrina, dvije grupe kantadura, dvije grupe s oko pedeset plesača tradicijskih plesova, deset uličnih zabavljača, četiri grupe s oko 70 kostimiranih šetača, dvanaestak obrtnika s predstavljanjem starih zanata, 50-tak trgovaca domaćih proizvoda i 12 oštarija s domaćom ponudom.

Četrdesetak programa

Tijekom čitavih rujanskih svečanosti, koje su započela 21. kolovoza i završit će 27. rujna, održat će se četrdesetak znanstvenih, kulturnih i zabavnih programa te sportskih manifestacija. Gotovo tisuću i pol sudionika, volontera ili pak onih uključenih u organizaciju kroz kulturne, zabavne i sportske sadržaje dat će svoj doprinos najvećoj gradskoj fešti tim više što se u rujnu održava i međunarodni susret puhača željezničara. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter