Kampanja PU istarske za siguran lov

Graciano Prekalj, Dragutin Cestar i Nataša Vitasović (P. LUKEŽ)
Graciano Prekalj, Dragutin Cestar i Nataša Vitasović (P. LUKEŽ)

Kampanja "Siguran lov - četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem", koju od ovog mjeseca do veljače 2013. godine provodi Policijska uprava istarska u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije, prezentirana je jučer u Puli.

Suradnja traje već dugi niz godina, a cilj provođenja kampanje je, kako su istaknuli načelnik uprave PU istarske Dragutin Cestar i predsjednik županijskog Lovačkog saveza Graciano Prekalj, podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i u lovištima te sprječavanje protuzakonitog lova i drugih protupravnih ponašanja u lovstvu koja mogu rezultirati ozljeđivanjem, samoozljeđivanjem ili smrću.

- Svi su u lovu nekad nosili zeleno, a sad se na šeširu, kapi ili prsluku preporučuje nošenje jarke boje, primjerice crvene. Također, jarku boju moraju imati svi koji tijekom lova borave u šumi te se ne trebaju skrivati i šuljati, kazao je Prekalj.

Do veljače će policijski službenici na graničnim prijelazima turistima dijeliti dvojezične letke na hrvatskom i talijanskom jeziku o četiri osnovna pravila sigurnosti u lovu (takozvani M.O.N.C.)

Prema tim pravilima lovac mora biti siguran u svoju metu i njenu okolicu, držati prst izvan otponca dok nije spreman na pucanje, ophoditi se prema svakom oružju kao da je napunjeno te uvijek usmjeriti usta cijevi u sigurnom smjeru.

Letak će, osim policijskih službenika, dijeliti i predsjednici lovačkih društava prilikom izdavanja dopusnica za lov te prilikom sudjelovanja na sajmovima lova.

Kako je istaknuto, budući da istarski savez ima 38 lovačkih udruga i okuplja četiri tisuće registriranih lovaca, a tijekom lovne sezone zimi zbog blizine Italije iz te države dođe ih još 1.200, lovni turizam u Istri je vrlo razvijen.

Stoga se zbog velikog broja naoružanih osoba u lovištima povremeno događaju nesreće u lovu, a većina takvih incidenata posljedica je neopreza i pogrešaka iskusnih lovaca.

Govoreći o iznošenju divljači iz Hrvatske, Prekalj je naveo da je uredbom Europske unije sada definirano da strani državljanin, stanovnik EU-a, za vlastite potrebe može iznijeti do deset kilograma mesa po osobi.

Usto mora imati potvrdu ili račun gdje je divljač ustrijeljena ili kupljena. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter