Kampanja protiv kolesterola prijevara 20. stoljeća!

Ilustracija
Ilustracija

Dr. Dwight Lundell, glavni kirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona, napustio je kirurgiju da bi se posvetio nutricionističkom liječenju srčanih bolesti. Osnivač je zaklade Healthy Humans koja promiče ljudsko zdravlje, a autor je i knjiga The Cure for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie (Briga o bolestima srca i Velika laž o kolesterolu).

U njima kao i na svom blogu progovara o tome što zaista uzrokuje srčane bolesti te tvrdi da je strah od masnoće i kolesterola jedan veliki i neutemeljeni mit i zabluda, a kampanja protiv kolesterola najveća prijevara 20-tog stoljeća.

- Mi liječnici, uz sve obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego zbog kojeg teško priznajemo da smo u krivu. Godinama sam radio s istaknutim liječnicima, kreatorima javnog mišljenja.

Bombardirani znanstvenom literaturom, pohađajući obrazovne seminare, inzistirali smo na tvrdnji da srčane bolesti nastaju zbog povišenog kolesterola u krvi. Jedina terapija bila je prepisivanje lijekova i dijeta, piše autor.

Otkriće od prije nekoliko godina, da je pravi uzrok srčanih bolesti upala u arterijama polako dovodi do smjene paradigmi u načinu tretiranja srčanih i drugih kroničnih bolesti. Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti čovječanstva.

Bez upalnog procesa u tijelu, ne postoji način da se kolesterol nakupi u stjenkama krvnih žila te uzrokuje srčane bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, kolesterol bi slobodno cirkulirao po cijelom tijelu onako kako je to priroda odredila.

- Ozljede i upale u našim krvnim žilama uzrokovane su prehranom s premalo masnoće koju preporučuju vodeći medicinski krugovi! Najveći krivci za kronične upale su pretjerana upotreba visokoprerađenih ugljikohidrata i pretjerana upotreba biljnih ulja bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo. Šećer, brašno i biljna ulja uzročnici su srčano-žilnih bolesti!

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju mišića, jedite više proteina. Birajte ugljikohidrate u obliku povrća i voća. Smanjite ili izbacite omega 6 ulja i hranu koja ih sadrži. Koristite maslinovo ulje ili maslac pašnih životinja. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter