Kampanja nobelovaca protiv "robota ubojica"

Robotsko oružje je idući korak nakon bespilotnih letjelica, upozoravaju znanstvenici
Robotsko oružje je idući korak nakon bespilotnih letjelica, upozoravaju znanstvenici

Skupina akademika i dobitnika Nobelove nagrade za mir u Velikoj Britaniji će pokrenuti novu globalnu kampanju u svrhu uvjeravanja svijeta da zabrani "robote ubojice", piše u nedjelju The Guardian.

Znanstvenici već rade na robotskom oružju, koje je idući korak nakon bespilotnih letjelica, i bit će dostupno u roku od 10 godina, rekao je dr. Noel Sharkey, vodeći stručnjak za robotiku i umjetnu inteligenciju i profesor na sveučilištu u Sheffieldu.

On vjeruje da se razvoj takvog oružja odvija u nereguliranom okruženju te da se gotovo nikakva pozornost ne posvećuje moralnim implikacijama i međunarodnom pravu.

Kampanja "Zaustavite robote ubojice" bit će pokrenuta u travnju u Donjem domu britanskog parlamenta i u nju su uključene mnoge od skupina koje su uspješno vodile kampanju protiv kazetnih bomba i mina. One se nadaju da će postići sličan globalni ugovor protiv te vrste oružja.

"Te stvari nisu znanstvena fantastika, one su već uznapredovale", rekao je Sharkey. "Istraživačko krilo Pentagona u SAD-u radi na X47B (bespilotnom zrakoplovu)... kojim ne može upravljati ljudsko biće." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter