Kampanja "Ja sam Istrijan" postigla glavni cilj

Vili Rosanda i Karl Žužić (M. MIJOŠEK)
Vili Rosanda i Karl Žužić (M. MIJOŠEK)

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda i tajnik Karl Žužić osvrnuli su se na današnjoj konferenciji za novinare u Puli na proteklu godinu s naglaskom na rezultate popisa stanovništva na kojem se u Istarskoj županiji 25.203 stanovnika izjasnilo Istrijanom. Naglasili su da se kampanjom "Ja sam Istrijan", koju je vodio njihov klub, postigao primarni cilj osvješćivanja građana da se imaju pravo izjasniti kako žele.

- Očito je da u Istri postoji potreba za regionalnim izjašnjavanjem jer jedan dio stanovništva istrijanstvo doživljava kao nadnacionalni identitet dok je za ostale to težnja Istre za većim stupnjem autonomnosti u upravljanju. Istrijanstvo svakako predstavlja modernu europsku politiku kojom ljudi žele preuzeti odgovornost za upravljanje i razvoj svojega kraja, rekao je između ostalog Rosanda, napomenuvši da Klub mladih IDS-a želi Istru kao regiju koja samostalno raspolaže resursima u svrhu povećanja standarda i kvalitete života svih svojih građana.

Također su naglasili da se nastavak gospodarske krize negativno odrazio prvenstveno na mlađu populaciju koja danas čini trećinu svih nezaposlenih, a mogućnosti prvog radnog odnosa su joj drastično smanjenje. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter