Kampanja "Glasam protiv!" na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu danas se održava kampanja "Glasam protiv!" kojom Lezbijska grupa Kontra, Ženska mreža Hrvatske i Rišpet - LGBT udruga Split pozivaju građane da se fotografiraju s natpisom "Glasam protiv" te u videoporuci kažu zašto će na referendumu 1. prosinca zaokružiti protiv.

- Pozivamo građanke i građane da naprave ono što državne institucije nisu, da stanu u obranu ljudskih prava u Hrvatskoj i da nam se pridruže u maršu "Glasam protiv!" koji će se održati 30. studenog u Zagrebu, rekla je Sanja Juras iz Kontre.

- Referendum je usmjeren protiv jedne marginalizirane i obespravljene skupine, nije niti trebao biti raspisan, no budući da će se održati, pozivamo sve građane da izađu na njega i glasaju protiv, istaknula je.

Juras je upozorila da su LGBT osobe u Hrvatskoj već građani drugog reda. "Naše obitelji ne uživaju jednaka prava - ako dvije osobe žive zajedno dvadeset godina kada se jednom od partnera nešto dogodi oni ne mogu donositi odluke u hitnim medicinskim slučajevima, posjećivati se u bolnici, nasljeđivati zajednički stan i ostalu imovinu", napomenula je.

Fotovideo kampanja već se i ranije održavala u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Poreču i Osijeku, a pridružile su joj se i osobe iz hrvatskog javnog života, među ostalim Vili Matula, Mario Kovač, Jurica Pavičić, Denis Latin, Damir Urban, Ida Prester i drugi.

Tijekom današnje kampanje prolaznicima su dijeljeni letci kojima se najavljuje da će se dan prije referenduma njihova prosvjedna povorka kretati od Cvjetnog trga preko Varšavske, Gundulićeve, Ilice i Radićeve do Trga sv. Marka, gdje će udruge još jednom pozvati građane da na referendumu pokušaju spriječiti trajno ograničavanje prava manjine te upozoriti da postoji opasnost da neki budući referendum bude usmjeren upravo protiv nekih njihovih prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter