Kampanja Glasaj protiv uputila prigovor HTV-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kampanja Glasaj protiv uputila je danas prigovor HRT-u, u kojem tvrdi kako javna televizija neuravnoteženo i nedostatno izvještava o predstojećem referendumu na kojem će se hrvatski građani u nedjelju, 1. prosinca, izjašnjavati o Ustavnoj definiciji braka kao zajednici žene i muškarca.

Iz Kampanje Glasaj protiv navode kako su nezadovoljni "stavom javne televizije da se ne organizira specijalna emisija u svrhu referendumske debate netom prije samog referenduma, na koji bi obje strane imale priliku poslati svoje zastupnike". Kažu kako je funkcija javne televizije "osigurati prostor za razmjenu mišljenja kako bi građani/ke koji će na referendumu sudjelovati, imali prilike čuti argumente i jedne i druge strane, kao i mišljenja stručnjaka, te objektivne informacije o načinu provedbe referenduma".

Kampanja Glasaj protiv tvrdi da "javna televizija nije uopće javnost informirala o ključnim proceduralnim aspektima referenduma, kao što je primjerice činjenica da uspjeh referenduma ne ovisi o izlaznosti jer nema određene kvote, pa stoga apstitencija nema nikakvog utjecaja na konačan rezultat".

Nadalje, kako dodaju, "iako je javna televizija donijela odluku o jednakoj zastupljenosti obje strane, uvjetujući objavu vijesti u informativnim emisijama jedino ako postoji i prateća vijest suprotne kampanje na dnevnoj razini, isto se načelo nije primijenilo u religijskom programu".

"Time se značajno narušila ravnoteža zastupljenosti referendumskih strana, budući da se u religijskom programu otvoreno agitira isključivo za stranu ZA, a tema referenduma zauzima većinu prostora svake emisije u tom programu", navode iz Kampanje Glasaj protiv.

Ujedno traže izjašnjavanje Povjerenstva o pristranosti religijskog programa i utjecaju na balansiranu javnu raspravu. Kampanja Glasaj protiv također zahtijeva da "u cilju jednake zastupljenosti obje strane" HTV "izbalansira emisije religijskog i informativnog programa", te da "osigura predreferendumsku debatu na jednak način kako to osigurava političkim strankama u predizborno vrijeme". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter