Kamp za svirače, radionica za plesače i TradInTrade za sve

TradInEtno festival
TradInEtno festival

Festival tradicijske i etno glazbe TradInEtno, koji će se u Pazinu održati od 17. do 25. srpnja, doživljava svoje sedmo izdanje. Festival obuhvaća vokalne, instrumentalne i plesne radionice, keramičku radionicu, te predavanja i koncerte koji se najvećim dijelom odvijaju u Kaštelu. Organizator festivala, Udruga TradInEtno, glavnu radionicu - TradInEtno Camp - prepustila je Allanu Skrobeu, švedskom glazbenom pedagogu i voditelju raznih Ethno radionica diljem svijeta, a s njim će u Pazinu raditi Ernesto Calderon i Antonio San Martin iz Čilea.

KoloNaOkolo

TradInEtno Camp mladim glazbenicima nudi priliku za razvoj sviračkih sposobnosti u vođenom muziciranju. Kamp je koncipiran tako da svaki polaznik ostalim sudionicima predstavi jednu pjesmu iz zemlje, ili kraja iz kojeg dolazi, iz čega se na kraju stvara zanimljiv repertoar za završni koncert. Oni koji žele razvijati svoje glasovne sposobnosti mogu sudjelovati u vokalnoj radioni pod vodstvom iskusne glazbenice Lidije Dokuzović, pjevačice skupine Afion i osnivačice etno zbora Čipkice.

Plesnu radionicu KoloNaOkolo vodi Koviljka Marečić, a uče se plesovi i kola balkanskih naroda. U keramičkoj radionici Henrya Marića polaznici će izrađivati instrumente. Radionica Ples na tavolac, predstavlja zaboravljeni oblik seoske zabave u kojemu se dio sela ogradio, a ulaz naplaćivao, tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples. Ples na tavolac održat će se u jednom od pazinskih parkova, simulirajući što izvorniju okolinu. Glazbeni program vodit će Dario Marušić, a plesni Koviljka Marečić.

Etno filmovi

Festival započinje folklornom večeri Folklornog društva Pazin, kojem ove godine u goste dolazi folklorno društvo iz talijanske Ville Santine. Prvi dan TradInEtno festivala ujedno je i posljednji dan Ethno Croatia radionica u Grožnjanu, pa će glazbenici iz Grožnjana održati koncert u pazinskom Kaštelu. Uz njih na festivalu će nastupiti Ensable Transatlantico de Folk Chileno, zatim Brigin iz Italije, američki glazbenik Lon Eldridge, hrvatsko-britanski Patrick Walker trio i pazinska etno skupina Veja. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Ispred Kaštela za vrijeme festivala održavat će se petodnevni sajam TradInTrade, na kojemu će se predstaviti zaboravljeni zanati središnje Istre i promovirati uzgoj domaćih povrtnih sorti, a Folklorno društvo Pazin održat će večer domaće kuhinje. U sklopu festivala održat će se i etnomuzikološki simpozij, prikazivat će se filmovi etno tematike.

Organizator festivala je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Folklorno društvo Pazin i Pro-Music.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Lokalna akcijska grupa središnje Istre, Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina, Turistička zajednica Središnje Istre i HDS/ZAMP. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter