Kamp Park Umag dobiva hotel i vile?

Ulaz i recepcija kampa Park Umag pored kojeg se planira gradnja hotela i vila (Milivoj MIJOŠEK)
Ulaz i recepcija kampa Park Umag pored kojeg se planira gradnja hotela i vila (Milivoj MIJOŠEK)

Nacrt konačnog prijedloga ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, pokrenutih na inicijativu hotelijerske kuće Istraturist, dobio je negativno mišljenje umaških vijećnika, jer nije udovoljeno zahtjevu da se u kampu Park Umag povećaju smještajni kapaciteti u dijelu koji pripada Gradu Umagu.

Namjera te tvrtke je u kampu, koji se prostire na području Umaga i općine Brtonigle na površini od ukupno 70 hektara, izgraditi hotel i 30-ak vila. Zbog toga je zatraženo da se na umaškoj strani kapaciteti povećaju s 1.500 na 2.550 postelja, što u Županiji nije prihvaćeno, a odobreno je u dijelu koji pripada Brtonigli - s 3.500 povećan je kapacitet na 6.000 ležajeva. Umag se zbog toga već dva puta negativno očitovao nadležnom županijskom Upravnom odjelu za održivi razvoj.

Kako je pojasnila pročelnica za prostorno uređenje i gradnju Mirjana Vrbat-Skopac, preinake se odnose na proširenje građevinskog područja unutar tog kampa. Kamp će se iz oznake T3 (kamp) prenamijeniti u mješovitu zonu T1 (hoteli), T2 (turističko naselje) i T3. Također se odnose na povećanje kapaciteta.

Kako piše u zahtjevu Istraturista, postojeći obuhvat kampa u potpunosti je iskorišten (smještaj, parking, uređeni ugostiteljski, sportski, zabavni, edukativni sadržaji, plaže…) pa se proširenje građevinskog dijela predlaže za 9,3 hektara. K tome, kamp sada, u sklopu svoje osnovne namjene, ima zonu rekreacije od 14 hektara.

Prenamjena jednog dijela u mješovitu zonu predlaže se na dijelu gdje se nalaze recepcija i pomoćni objekti, pa bi izgradnja ondje bila najudaljenija od linije morske obale. Tako bi i dalje najkvalitetniji prostor uz more ostao gostima za kampiranje. Predviđen je hotel sa 100 soba s najviše 200 postelja i turističko naselja s 30-ak vila, koje bi sve zajedno također imale maksimalno 200 kreveta.

Spomenimo još i da je Park Umag (prije Ladin gaj) ima kategoriju od četiri zvjezdice, u cijelosti je opremljen i uređen po konceptu "hotela na otvorenom", ima uređene plaže i tri kilometra dugu šetnicu. Zovu ga i malim "parkom prirode" zbog hortikulturnog uređenja, tj. zabavno-edukativnog eko-parka Istra, u kojem su na 13.000 četvornih metara predstavljene izvorne znamenitosti Istre. Više je puta nagrađen kao najbolji kamp u Hrvatskoj, a priznanja za kvalitetu stizala su i iz inozemstva. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter