Kamp-kućice u Valbandonu godinama na meti vandala

Posvuda tragovi vandalizma - Stjepan Jambrović pored razbijenih vrata kamp-prikolice
Posvuda tragovi vandalizma - Stjepan Jambrović pored razbijenih vrata kamp-prikolice

"Kradu nam frižidere, plinske boce, razbijaju kamp-prikolice. Ovdje vlada kaos, strah i nered kojeg nitko ne može zaustaviti, osobito zimi kada nas nema", ispričao nam je u dahu Stjepan Jambrović, jedan od vlasnika parcele u vikendaškom naselju u Valbandonu u kojem se nalazi oko 70 privatnih parcela. Veli da svake godine iz Čakovca dolaze u Valbandon, a čim uđu u vikendicu sve im prisjedne i najradije bi se vratili nazad.

- Ove je zime uništeno 15-ak kampica, porazbijani su prozori, razvaljena vrata, a okoliš je devastiran. Trudimo se već godinama urediti vrtove oko vikendica, no sve je uzalud jer kad dođemo pred ljeto, sve je porazbijano, jada se Jambrović. Priča nam da u naselju vikendice uglavnom imaju Međimurci, Slovenci Zagorci i Slavonci koji dolaze već 25 godina. Osim velikih troškova koji ih dočekaju zbog novih ulaganja, vikendaše je pred ovu sezonu dodatno šokirao prizor kojeg su zatekli.

- Netko nam se uselio u kućice, vidi se da je netko ovdje proveo nekoliko mjeseci. Susjeda je vidjela 15-ak mlađih muškaraca koje su boravile na našim parcelama. Pronašli smo porazbijane boce od vina, nekoliko praznih kašeta piva. Strašno, gadilo nam se uopće ući, a kamoli prespavati u kućicama. Nikakve malo vrjednije stvari ne možemo ostaviti jer znamo da ih na povratku nećemo naći, veli Stjepan.

Pokazuje nam odvaljena vrata na ulazu kućica i razbijene prozore, a u unutrašnjosti kamp-prikolica i dalje su razbacane prljave deke koje će pokupiti tek zadnji dan i odvesti u Čakovec.

- Mi smo vlasnici ovih parcela, a nemamo apsolutno nikakvu zaštitu. Imamo samo strah i nesigurnost. Dođemo ovdje na nekoliko tjedana i strepimo što će biti kada odemo. Obitelj mi više ni ne želi dolaziti jer se boje, ispričao je Stjepan.

Kaže da je o svemu obavijestio policiju.

- Policajca da tu i tamo pročešlja teren nema ni za lijek. Želimo barem minimalnu zaštitu jer je ovo postalo nepodnošljivo. Kad smo prvi puta došli u Istru na parceli je sve bilo prekriveno korovom, no malo po malo sve smo doveli u red. Očekujemo da policija barem u zimskim mjesecima obiđe naselje. Mislim da stvarno ne tražimo previše, zaključio je Jambrović. (Napisala i snimila D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter