Kamov? Kafka? Krleža?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Koji K?" je eksperimentalna predstava suvremenog kazališta koja se može opisati i kao audiovizualna instalacija, a inspiraciju pronalazi u trima autorima - Franzu Kafki, Janku Policu Kamovu i Miroslavu Krleži te njihovim djelima "Procesu", "Preobrazbi", "Maminom srcu", izboru Kamovljevih pjesama i "Gospodi Glembajevima".

Receno je to na konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula gdje su ovu suradnju rijeckog teatra Rubikon te pulskih udruga Marsova soba i Teatar umjetnosti - TOFA, predstavili Kristina Nefat (kostimografkinja), Šandor Slacki (izvodac) i Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica INK-a.

"Koji K?" je na rasporedu u petak u dva termina (20 i 22 sata), a za obje je izvedbe predvideno maksimalno 30 posjetitelja po predstavi.

Nefat je prenijela rijeci Zvonimira Peranica (koncept, režija, dramaturgija), a koji za ovu predstavu kaže da ispituje odnos dviju srodnih umjetnickih vizija - Kamovljeve i Krležine, odnosno Kamovljevog teatra za koji se smatralo da to nije i Krležine drame "o kojoj smo i nedavno mogli citati kao o najznacajnijem dramskom tekstu napisanom na prostoru bivše Jugoslavije". Podsjetila je da Peranic i ovim naslovom upozorava na svoj primarni interes kontekstualiziranja kvantne fizike i teorije kaosa u formi fizickog teatra.

Dodala je i da njezin doprinos u ovoj predstavi rezultira kostimima koji nisu uvjetovani stilom, vec su radeni promišljajuci svaki lik koji se u predstavi pojavljuje. Takoder, izdvojila je važnost autorskog glazbenog predloška Filipa Franka.

- Potrebno je naglasiti da je publika dio cjelokupnog procesa predstave, jer je i sama izložena nametnutom im ulogom Jozefa K., porucila je Nefat. Zakljucila je da teatar Rubikon djeluje vec 15 godina, tijekom kojih su dobili i priznanja za svoj stvaralacki rad, a da je ovo njihovo gostovanje prvo u pulskom Istarskom narodnom kazalištu.

- Smatram da je najvažniji upravo taj kontrapunkt izmedu likova Glembajevih i publike s likom Jozefa K. i da je to najzanimljiviji dio ove predstave, rekao je Slacki i pojasnio da naslov ne imputira popularnu izreku, vec se referira na pocetno slovo i stvaralaštvo triju autora koji su temelj nastanka predstave.

Jeromela Kaic podsjetila je na obilježavanje Medunarodnog dana plesa kojem se ovom predstavom i INK pridružuje, jer ona svojim sadržajem takoder tretira plesni pokret.

Koreografiju predstave potpisuje Ivana Peranic, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošic, a scenografiju Alen Planinšek. Uz Slackija, izvodaci su: Ana Ljutic, Ivana Kalc, Ivana Peranic, Marin Cubranic. Dizajner plakata i web-stranica predstave je Vjeran Juhas. (N. HAUSER)

 


Podijeli: Facebook Twiter