Kamo za vikend: Zarečki krov


Zarečki krov, inače poznato pazinsko kupalište i omiljeno mjesto za sport, rekreaciju i odmor Pazinjana i stanovništva u okolici jedno je od onih mjesta u Istri koje definitivno treba posjetiti. Kada izlazite starom cestom iz Pazina prema Cerovlju, kod zadnjih kuća na izlasku iz Pazina prije željezničkog mosta na lijevoj strani, nalazi se uska makadamska cesta kojom nakon otprilike stotinjak metara dolazite do slapa i jezera koje stvara Pazinčica.

Zarečki krov je zapravo prostrana pećina koja podsjeća na krov iznad koje rječica Pazinčica stvara desetak metara visok vodopad koji se ulijeva u isto toliko metara duboko jezero. Posjetiti Zarečki krov i okolicu preporučam upravo sada tijekom proljeća. Priroda se budi, a šetnica koja od Zarečkog krova vodi do asfaltne ceste i mosta Dušani prepuna je raznolikog cvijeća. Šetnica je uređena te cijelim putem šećete uz samu obalu Pazinčice gdje svi slapovi imaju karakterističan oblik – pećinu ispod vodopada. Ova šetnica nije posebno označena, ali je ugodna i za obilazak vam uz zastajanja na lijepim mjestima neće trebati puno vremena. Malo blata na obući samo će vam upotpuniti ugođaj da se nalazite u prašumi i divljini daleko od naseljenih mjesta. Za sve koji su željni šetati nešto dalje, nakon dolaska na most Dušani treba preći preko mosta desno, te lijevo odmah nakon mosta, ugodnom makadamskom cestom možete stići do staroga grada Pazina i Pazinske jame u kojoj Pazinčica ponire i završava svoji put, te prema nekim istraživanjima izlazi na površinu u vodotocima dolinom Raše.

Pazinčica ili Pazinski potok je najduža istarska ponornica i stalni je vodotok. Zarečki krov je jedan od najviših slapova u Istri i uz Pazinsku jamu najzanimljivija prirodna atrakcija doline Pazinčice uz koju je nekada bilo više mlinova čiji se ostaci i danas mogu vidjeti. Zarečki krov je osim za ljetne radosti postao i omiljeno mjesto za šetnje, pecanje, vaterpolo, piknike, a posebno je popularan među sportskim penjačima jer su u okolnim stijenama kao i u samom stropu krova uređeni mnogi penjački smjerovi. Zbog sve veće posjećenosti posebno bi vas zamolio da vodite brigu o okolišu te svoje otpatke ne ostavljate za sobom. "Istra je možda mala, ali kada je upoznaš ne možeš više bez nje", jer gotovo svakim prijeđenim korakom nailazimo na mnogobrojne prirodne ljepote koje privlače sve više posjetitelja zato vodimo brigu o bogatstvu i ljepoti koje nas okružuje i u kojem živimo, budimo zahvalni i čuvajmo svoj kraj, sebi, budućim naraštajima i svima. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter