Kamo za vikend: Vidikovac Plomin i rajski vrt iznad njega

Ljepote prirode iznad plominskog vidikovca
Ljepote prirode iznad plominskog vidikovca

Vozeći se prema Rijeci obalnom cestom često za odmor odaberemo Plomin, a najčešće zastanemo u baru sa prekrasnim pogledom na Kvarner, koji je udaljen od Plomina svega par kilometara. Tu je već desetljećima, a nekako se uvriježio naziv "Vidikovac Plomin". 

Lagani tempo

Uobičajeno je da se na tom mjestu odmorimo. Popijemo kavu, a čini mi se ne zbog umora ili neophodnog osvježenja, već upravo radi prekrasnog pogleda na Kvarnerski zaljev. Rijetko se tko okrene na suprotnu stranu, u brdo koje je već u ožujku prepuno šparoga. Područje je prije nekoliko godina bilo opožareno, i dok je zimi to pusti kamenjar, kraj travnja i svibanj nude potpuno drugačije vizure.

Moja je preporuka da svoj automobil parkirate na vidikovcu i jednostavno krenite uzbrdo. Nakon par stotina metara makadama skrenite lijevo i uživajte u rajskom vrtu plominskih gora. Do kuda ćete stići, odaberite sami. Visoke trave i prekrasno cvijeće, mirisi koji će vam ispuniti doživljaj i pogled na more - vrijedni su šetnje pa makar i pola sata koliko će vam laganim tempom hoda trebati do prvog vrha. Kasnije se nižu jedan za drugim. Naizgled daleki do svakoga treba desetak minuta hoda.

Ako spadate u one uporne stići će do velike livade gdje ćete na lijevoj strani ugledati dalekovod. Upravo pored njega vodi lagani "silazak" u sam Plomin. U tom slučaju trebat ćete ići cestom do vidikovca ili se pokušajte organizirati s dva automobila. 

Kamenjar u ovo doba nije jednostavno područje za šetnju. Ispod toliko bilja ima puno "grota", pa pripazite na svoji korak. U svakom slučaju visoka obuća je više nego dobro došla. Nije opasno niti neprohodno, samo malo je pažnje ipak nužno.

Samoniklo bilje

Vjerojatno ćete se iznenaditi ljepotom krajolika, sasvim neuobičajenog izgleda za Istru. Ponekad se upornost isplati, pa ako ste već stigli na ranije spomenutu livadu, samo desetak minuta hoda iznad nje nalazi se uzvisina s jednim od najljepših pogleda u Istri. Iz livade je do vrha najbolje poći desno travnatim i kamenjem posutim padinama i na grebenu skrenuti lijevo. Desetak minuta  lagane šetnje dovoljno je da kada stignete na vrh, tamo jednostavno i ostanete uživajući u pogledima koji se pred vama pružaju.

Ovaj je krajolik teško opisati. Naći ćete na mnogobrojne vrste samoniklog bilja i cvijeća kakve rijetko gdje imate prilike vidjeti. Specifičan i očaravajući ambijent čak i za toliko raznoliku Istru je pred vama. Rijeka, otoci, Snježnik, Gorski Kotar, Snežnik, Sisol, Plomin… su vam na dlanu i zato - krenite bez dvoumljenja. (Napisao i snimio Jure VOJAK)


Podijeli: Facebook Twiter