Kamo za vikend: Trebišća - Perun

Tek sat hoda od Mošćeničke Drage
Tek sat hoda od Mošćeničke Drage

Bliže se sve topliji dani i mnogi će poželjeti malo mira i odmora potražiti u sjeni, gustim šumama i dubokoj hladovini. Ovaj puta, a  da bi uživali u zaista dubokoj hladovini prastarih šuma i zelenilu, u kraju u kojemu se isprepliću legende, povijest, mitovi  i današnjica trebati ćete malo prošetati. Naše pješačenje počinje u samom centru Mošćeničke Drage, kraj planinarske oznake za Vojak, vrh Učke, i ide najprije kroz mjesto, a potom uglavnom betonskom cestom s ponešto makadama. Ne bih preporučio uspon automobilom jer jednostavno ne znam čiji su mala parkirališna mjesta na strmoj stazi, pa radije od Mošćenićke Drage protegnite mišiće i put pod noge.

Jedinstven krajolik

Put je prelijep i penjete se kroz jedinstven krajolik. Krećete lijevom stranom širokog naizgled tajnovitog klanca (Potočka vala je naziv koji sam našao, a ime je vjerojatno dobila po živopisnom selu Potoki kroz koje ćete proći), a pogledi vam se "vraćaju" prema moru, gore prema strmim stijenama koje kao da su klanac okovale do dubine i potoka koji ga je oblikovao. Do Trebišća ćete trebati oko sat hoda. Nakon sela Potoki više nije strmo, put postaje gotovo ravan i ući ćete u prapovijesnu hladovinu. U Trebišću se jednostavno prepustite pričanju samoga mjesta. 

Područje Trebišća prvi su doseljeni Slaveni odabrali za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja. Tu su se prema predaji odvijala mitska zbivanja između boga Peruna (slavenski bog groma i munje, te jedan od najvažnijih slavenskih bogova uopće) i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Krenete li mitsko- povijesnom stazom - koja je otvorena zahvaljujući radu djelatnika Javne ustanove Parka prirode Učka i članova Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, još 2009. godine, a duga je 15 kilometara, te obuhvaća i uspon na 880 metara visoki vrh Perun - otkrit ćete tko su zapravo Slaveni, odakle su došli te kakva su im bila vjerovanja i mitologija.

Prekrasni pogledi

Trebišće je teško opisati te ga je stoga najbolje posjetiti. Obližnji vrh Perun (880 n.m.v) preporučam onima sa malo boljom kondicijom. Na stazi je postavljeno 13 edukativno poučnih tabela, a vode vas do vrha Peruna i natrag. Vjerujem da će većini uspon i uživanje u Trebišćima biti dovoljno, pitke vode ima dovoljno, a silazak vam preporučam drugom stranom vale s prekrasnim pogledima na Potoke, Mošćeničku dragu i okolicu. Malo pripazite, staza prolazi kroz nekoliko mjesta, te u selu Sučići nemojte krenuti za Obrš, već desno dolje prema Moščenićkoj dragi. Pišem iz iskustva jer sam taj dio puta prošao samo jedanput u silasku, no bez brige, nećete se izgubiti, a vrijedi proći. (Napisao i snimio Jure Vojak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter