Kamo za vikend: Staza Trebišća – Perun

Trebišća
Trebišća

Bliže se sve topliji dani i mnogi će poželjeti malo mira i odmora potražiti u sjenovitim gustim šumama. Ovaj put, a da bi uživali u zaista dubokoj hladovini prastarih šuma i zelenilu, u kraju u kojemu se isprepliću legende, povijest, mitovi i današnjica, trebat ćete malo prošetati i to uglavnom asfaltom i betonskom cestom. Automobilski uspon ne bih preporučio jer jednostavno ne znam čiji su parkinzi na uskoj cesti, pa stoga radije od Mošćenićke Drage protegnite mišiće i odpješačite, makar i po cesti, kroz jedinstven krajolik. Do Trebišća od Mošćeničke Drage treba 40 minuta hoda, a onda ulazite u prapovijesnu hladovinu mjesta bogate povijesti.

Naime, zahvaljujući radu djelatnika Javne ustanove "Park prirode Učka" i članova Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, otvorena  je staza Trebišća-Perun, duga oko 15 kilometara, a koja bi zahvaljujući 13 edukativno poučnih tabela postavljenih duž nje trebala pružiti odgovor na pitanja – Tko su Slaveni? Odakle su stigli i kojim su vjerovanjima objašnjavali svijet oko sebe?. Staza nije obilježene posebnim plavo bijelim oznakama, te vas vodi od Mošćenićke Drage, preko Trebišća do Peruna i natrag.

Područje Trebišća odabrali su prvi doseljeni  Slaveni za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja. Tu su se odvijala mitski susreti između boga Peruna i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Nedavna znanstvena istraživanja dokazala su da su ovi obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner.

Inače, do upečatljivog Trebišća postoji više prilaznih putova, pa i onih koji će vam pješačenje znatno skratiti. O tome odlučite sami. Teško je opisati sve cestice koje vode prema okolnim selima visoko nad morem, i gdje se spajaju na pješačke i planinarske staze ali sa malo truda i duha pronaći ćete ih i sami. Nadomak Trebišća je obližnji vrh Perun (880 n.m.v), a uspon preporučam onima sa malo boljom kondicijom. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter